Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında "İzmir’in Sulak Alanlarının Güncel Durumu ve Çakalburnu Lagünü’nün Önemi" başlıklı bir panel düzenledi. DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, sulak alan ekosistemlerinin önemi, sürdürülebilirlik, akıllı su yönetimi, geri dönüşüm ve İzmir'deki sulak alanlardaki güncel durum ele alındı. Panelde, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Çevre Araştırma/Uygulama Merkezi (ÇEVMER) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Melis Somay Altaş, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve Araştırma Görevlisi Sultan Kübra Toker konuşmacı olarak yer aldı.

BİLİM DIŞI PROJELER ELEŞTİRİSİ

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Çakalburnu Lagünü'nün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birisi olduğunu vurgulayarak, dalyanların ekosistemdeki rolüne dikkat çekti. Ancak, bilim dışı projeler nedeniyle bu alanların zarar gördüğünü belirterek, Çakalburnu Lagünü'nün geçmişten bugüne olan durumunu eleştirdi. Doç. Dr. Melis Somay Altaş ise kentsel sulak alanların hidrolojik ve hidrojeolojik önemine odaklanarak, bu alanların doğal bariyer görevi gördüğünü, su kalitesini arttırdığını ve sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu ifade etti.

EGE'DEN İKİ HOCA SUNUM YAPTI

Panelde ayrıca, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Sultan Kübra Toker, “Sulak Alanların Mikrobiyolojik Perspektifi ve Önemi: Çakalburnu Lagünü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ortaç Onmuş da “Türkiye ve İzmir Sulak Alanlarının Genel Durumu”nu ele alan bir sunum yaptı.

Programın sonunda panel katılımcıları, etkinliğe ev sahipliği ve destekleri için Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne teşekkür ettiler.

Kaynak: Doğukan Fikri Fidan