İzmir

Ege Üniversitesi'nden yenilikçi gıda projesi

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın yürütücülüğü üstlendiği proje, TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje, Türkiye'deki mercimek üretiminin katma değerini artırmayı hedefliyor

Abone Ol

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, önemli bir bilimsel projeye imza atarak mercimek proteininin gıda endüstrisindeki potansiyelini artırmayı hedefliyor. Prof. Dr. Şebnem Tavman'ın yürütücülüğünü yaptığı “Mercimek Proteinin Yüksek Nemli Ekstrüzyon İşlemi ile Tekstüre Edilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje, Türkiye’nin başlıca üreticilerinden olduğu mercimeğin protein potansiyelini ortaya çıkararak, üretime katma değer kazandırmayı amaçlıyor.

Katma değeri artıracak

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek, üniversitenin bilimsel projelerdeki başarılarının altını çizdi. Prof. Dr. Budak, akademisyenlerin çalışmalarının, üniversiteyi TÜBİTAK nezdinde zirveye taşıdığını, bu proje ile mercimek proteini kullanılarak bitkisel bazlı burger köftelerinin üretileceğini ve bu alandaki katma değerin artırılacağını söyledi. Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Şebnem Tavman ve ekibini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

Daha fazla tercih ediliyor

Projeyle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Şebnem Tavman, et analoglarının bitkisel kaynaklı alternatifler arasında giderek daha fazla tercih edildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tavman, mercimek proteininin yüksek sindirilebilirlik ve fonksiyonel özellikleri sayesinde bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, projede, mercimek proteininin enzimatik ön işlemlerle işlenerek, yüksek nemli ekstrüzyon yöntemi ile tekstüre edileceğini ve bitkisel bazlı burger köftesi üretileceğini kaydetti. Prof. Dr. Tavman, bu çalışmanın, Türkiye’nin sahip olduğu mercimek üretim kapasitesini değerlendirerek, bitkisel protein kaynaklarına olan ilginin artmasına katkı sunmayı hedeflediğini ifade etti.