İzmir

Ege'de av sezonu sıkıntılı başladı: Balıkların yüzde 70'i çiftliklere yem oldu

Ege Bölgesi’nde av sezonu balıkçılar için umulduğu gibi başlamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, denizlerdeki balık miktarındaki azalma ve satışlardaki düşüşün, balıkçıları zorlu bir sezonla karşı karşıya bıraktığını belirtti

Abone Ol

Ege Bölgesi’ndeki balıkçılar, denizlerdeki balık miktarının ve satışların beklenenden düşük olması nedeniyle av sezonuna hayal kırıklığıyla başladı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, denizlerdeki balık popülasyonundaki düşüşün, avlanan balıkların büyük bir kısmının balık çiftliklerine yem olarak gitmesine neden olduğunu belirtti. Aksoy, geçen yıla kıyasla bu sezon 1-15 Eylül tarihleri arasında avlanan balık miktarının yarıya indiğini ifade ederek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.

Av Yasağı Kalktı, Beklentiler Karşılanmadı

Av yasağının sona erdiği 1 Eylül itibariyle denize açılan Egeli balıkçılar, sezonun zorlu geçtiğini dile getirdi. İzmir’deki balıkçı teknelerinin bu yıl geçen seneye oranla çok daha az balık tutabildiğine dikkat çeken Mehmet Aksoy, özellikle masrafları karşılayamayan teknelerin zor günler geçirdiğini vurguladı. "Tekneler balığı fazla tutarsa masraflarını karşılar, kara geçerler. Şu anda kara geçen bir teknemiz yok. Teknelerimiz geçen yıl ortalama 200-500 kasa arasında balık tutardı. Bu sene 100-150 kasa ancak tutabiliyorlar. Mesela Kuşadası bölgesinde çalışan balıkçı teknesi 100 kasa hamsiyle geliyor. 100 kasa hamsi ne İzmir piyasasına yeter ne teknenin masrafını kurtarır. Havalar şu ana kadar çok da iyi gitmedi. Bugün havalar düzeldi, bundan sonra inşallah daha iyi olacak" diye konuştu.

Körfezdeki Kirlilik ve Balık Ölümleri Satışları Vurdu

İzmir Körfezi’nde 20 Ağustos itibariyle başlayan balık ölümleri de satışları olumsuz etkiledi. Aksoy, bazı kurumların balık alımlarını iptal ettiğini ve balıkçı teknelerinin körfezden balık tutmadığını belirtti. Körfezde balık tutmanın yasak olduğunu hatırlatan Aksoy, balık ölümlerinin zehirlenmeden değil, sudaki oksijen eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. "Balığın ölüm sebebi zehirlenme değil, sudaki oksijensizlik. İzmir'i konuşurken bir de Rize'de ezik, kasaya girmeyecek olan balıkların denize dökülmesi yanlış algı oluşturdu. Üyelerimizi 'Çöp olan balıkları denize dökmeyelim, kasalara koyup bidonlara atalım' diyerek uyardım. Halkımız ölü balıkların dış körfezde değil, iç körfeze ait olduğunu gördükçe piyasalar düzelecek" dedi.

Geçen seneye kıyasla bu yıl daha az balık tüketildiğini ifade eden Aksoy, "Tuttuğumuz balıkları halkın yemesini istiyoruz. Halktan arta kalan balıkları, balık un ve yem fabrikalarına vermeyi istiyoruz. Satışlar düştüğü için şu an tutulan balıkların yüzde 60-70'ini balık çiftliklerine yem olarak veriyoruz. Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı, bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı." açıklamasında bulundu.

Balıkçılar Açık Sularda Avlanmak Zorunda Kalıyor

Ege Denizi’nde avlanan balık miktarının da önemli ölçüde azaldığını aktaran 72 yaşındaki tekne sahibi Süleyman Canbaz, deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle balıkların açık sulara göç ettiğini belirtti. Canbaz, balıkların bu sebeple yatak yapamadığını ve av sezonunun da buna bağlı olarak zor geçtiğini ifade etti. "Ege'deki tezgahlarda gırgır balıkçılarının tuttuğu balıklar rahatlıkla tüketebilir. Karaburun açıklarında avcılık yapıyoruz. Avlanma yasağı 30 metreden sonra bitiyor. İzmir Körfezi'nin ise 8 ve 12 metre derinliği var. Tezgahlardaki çiftlik balıkları, midyeler, hepsi derin sularda oluyor. Ege'deki vatandaşlar bunları gönül rahatlığıyla tüketebilir" dedi.

Teknelerin günlük ortalama 3 ila 10 ton arasında balık yakaladığını belirten Canbaz, satılamayan balıkların çiftliklere gönderildiğini ifade etti. "Hale gönderdiğimiz 100 kasadan 50’si satılamayınca balık çiftliklerine veriliyor," diyerek sezonun zorluklarına dikkat çekti.

Bu zorlu sezon, hem denizlerdeki balık miktarının azalması hem de satışlardaki düşüş nedeniyle balıkçıları zorlamaya devam ediyor. Egeli balıkçılar, sezonun geri kalanında havaların düzelmesi ve denizlerin yeniden bereketli hale gelmesi için umutlu.