İzmir

EÜ'de Atatürk'ün dönüşümcü liderlik özelliklerine dikkat çekildi

Ege Üniversitesi'nde, Atatürk ve Cumhuriyet Günleri etkinlikleri kapsamında, “Atatürk’ün Dönüşümcü Liderliği” konferansı gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Öğr. Gör. Dr. Gülben Mat, konuşmasında, Atatürk’ün siyasi ve askeri kişilik özelliklerinin yanı sıra dönüşümcü liderlik özelliklerine vurguda bulundu

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ), Atatürk ve Cumhuriyet Günleri etkinlikleri kapsamında "Atatürk’ün Dönüşümcü Liderliği" başlıklı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve konuşmacı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü'nden Öğr. Gör. Dr. Gülben Mat yer aldı. Konferansta, Atatürk’ün siyasi ve askeri kişilik özellikleri ile dönüşümcü liderlik nitelikleri üzerinde duruldu.

Atatürk'ün hayatı en iyi örnek

Öğr. Gör. Dr. Mat, dönüşümcü liderliği yeniliğe, geleceğe ve değişime öncülük etme olarak tanımlayarak, Atatürk'ün hayatının dönüşümcü liderlik açısından en iyi örneklerden biri olduğunu vurguladı. Milli Mücadele döneminde askeri bir dahi olarak öne çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra aldığı kararlar ve siyasi duruşuyla dünyanın dikkatini çektiğine değinen Öğr. Gör. Dr. Mat, Atatürk'ün, sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip bir asker kimliği taşıdığını dile getirdi. Eski kuramlarda, liderlerin doğuştan lider olduğu görüşü yaygınken, günümüzde liderlik özelliklerinin sonradan kazanılabileceği yönünde çalışmalar yapıldığını aktaran Öğr. Gör. Dr. Mat, doğuştan liderlik özelliklerine sahip olmanın, kişiyi daha ileriye taşıyabildiğini söyledi.

Büyüleme kuvveti

Fiziki özelliklerin liderlikteki önemine de değinen Öğr. Gör. Dr. Mat, Atatürk’ün karizmatik liderliğini, Irak Başbakanı Nuri Sait Paşa’nın oğlu Sabah Sait’in yaşadığı bir olay üzerinden örneklendirdi. Öğr. Gör. Dr. Mat, Sabah Sait'in, Hava Kuvvetleri'nde pilot olan bir genç subay olduğunu belirterek, bir kaza sonrası tedavi için Londra'ya gittiğinde Atatürk'ün, İstanbul'da bulundukları ortama katıldığını ifade etti. Atatürk'ün, Sabah Sait'ten nişanlısını dansa kaldırmasını istediğini kaydeden Öğr. Gör. Dr. Mat, koltuk değnekleriyle hareket edemeyen Sait'in, bu istek karşısında şaşırdığını, ancak Atatürk’ün büyüleyici kararlılığı ile nişanlısını dansa kaldırmayı başardığını ve o andan itibaren yürümeye başladığını dile getirdi. Öğr. Gör. Dr. Mat, bu anın, Atatürk’ün emir değil, büyüleyici bir etki yarattığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kişilik Kuramı

Konferansın sonunda Öğr. Gör. Dr. Mat, Atatürk'ün liderlik özelliklerinin, Alfred Adler'in Kişilik Kuramı çerçevesinde değerlendirilmesine vurgu yaparak, günümüz liderlerinin Atatürk'ün dönüşümcü liderlik özelliklerinden nasıl yararlanabileceklerini dile getirdi.