Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı, günde 80 dakikadan fazla kulaklık kullanan ergenlerin, işitme kaybı yaşama ihtimalinin yüzde 22,3 oranında arttığını belirtiyor. Ayrıca, bu süreyi aşan gençlerde işitme kaybı riskinin, daha az süre kulaklık kullananlara göre 4,7 kat daha fazla olduğunu vurguluyor.

Kulaklıkların yüksek sesle ve uzun süreli kullanımının, eskiden yaşlılarda görülen iç kulak tipi işitme kayıplarını artık genç yaşlarda da yaygın hale getirdiğini ifade eden Dr. Tınazlı, bu durumun geri dönüşü olmayan ciddi işitme sorunlarına yol açabileceğini belirtti. İnsan kulağının 85 desibele kadar olan seslere 8 saat dayanabildiğini belirten Tınazlı, bu seviyenin aşılması durumunda kalıcı işitme kayıplarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

FARKEDİLMEZSE İŞİTME KAYBI OLABİLİR...

Erken dönemde fark edilemeyen kulak çınlamasının da işitme kaybının bir işareti olabileceğine dikkat çeken Tınazlı, “İç kulak her seferinde hasar gördüğünde bir noktadan sonra kendini onaramıyor ve bu da kalıcı işitme kayıplarına neden oluyor” dedi. Ayrıca, bilinçsiz kulaklık kullanımının dış kulak enfeksiyonlarına ve mantar gibi sorunlara da yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kulak sağlığını korumak için yüksek sesli ortamlardan kaçınılması, kulaklık ses seviyesinin yüzde 60’ın üzerine çıkmaması ve kullanım süresinin bir saati geçmemesi gerektiğini belirten Dr. Tınazlı, düzenli molalarla kulakların dinlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, uyurken kulaklık kullanımının sakıncalı olduğunu ve ses izolasyonu iyi olan kulaklıkların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu