Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları, antik kentin tarihine ışık tutan önemli bulgular ortaya koymaya devam ediyor. 1977 yılında başlayan ve yıl boyunca süren kazılarda, 1414 yıl öncesine tarihlenen sütunlar gün yüzüne çıkarıldı. Şimdi, bu sütunlar eski ihtişamına kavuşturulmak üzere restore edilecek.

Stratonikeia, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almasının yanı sıra, "Gladyatörler Şehri" olarak da biliniyor ve dünyanın en büyük mermer kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin Karia bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarının titizlikle sürdüğünü ifade etti.

Bu yılki kazı çalışmalarına, çoğunluğu Pamukkale Üniversitesi'nin Arkeoloji, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım ile Mimari Restorasyon bölümlerinden gelen öğrenciler katıldı. Öğrenciler, uygulamalı olarak mesleklerini öğrenme fırsatı buldu. Prof. Dr. Söğüt, "Öğrenciler, doğrudan uygulama yaparak deneyim kazandılar. Bu, onların profesyonel gelişimleri için büyük bir fırsat" dedi.

Antik kentin Köy Meydanı'ndaki ev ve dükkanlarda, Batı Cadde'deki kütüphane, Roma Hamamı ve tiyatroda devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Söğüt, özellikle Roma Hamamı'nın avlu kısmı olan Palaestra'da geçen yıl tamamladıkları kazıların ardından bu yıl sütun restorasyonlarına ağırlık vereceklerini söyledi.

Söğüt, "Geleceğe Miras Projesi kapsamında, milattan sonra 610 yıllarında yıkılmış sütunları bulduğumuz yerlerinde yeniden ayağa kaldıracağız. Antik dönemden günümüze kalan sütunları mümkün olduğunca az müdahale ederek restore edeceğiz. Bu çalışmalar, Roma Hamamı'nın ihtişamlı Palaestra kısmını yeniden görmemize olanak tanıyacak ve ziyaretçilere büyük bir etki bırakacak" şeklinde konuştu.

Stratonikeia'daki kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesi'nin destek verdiğini belirten Söğüt, kentin geçmişteki büyük depremlerden zarar gördüğünü ve 1414 yıl önceki yıkıntıları günümüze taşımak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Söğüt, "Her yıl kazılarda önemli bulgular elde ediyoruz. Stratonikeia, yaşayan bir arkeoloji kenti olarak tarih meraklılarını kendine çekiyor ve bu süreçte önemli katkılar sağlıyor" dedi.

Kaynak: AA