Türk Böbrek Vakfı (TBV), 19-25 Eylül "Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası" kapsamında düzenlediği etkinlikte, şekerin zararlarına dikkat çekmek amacıyla Kasımpaşa Emekliler Evi'nde katılımcılara şekersiz kahve ikram etti. Etkinlikte, emeklilere hem sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeleri konusunda bilgilendirme yapıldı hem de şeker tüketiminin olası zararları üzerine farkındalık oluşturuldu.

Şekersiz Kahve ve Lokum Uyarısı

Vakıf Başkanı Timur Erk, kahve ikramı sırasında katılımcılara verilen lokumları tüketmek isteyenleri uyardı ve lokum yerine daha sağlıklı bir alternatif olarak hurma tüketmelerini önerdi. Erk, "Şeker, tüm organları besleyen damarları tahrip eden en büyük sorunlardan biri. Kahve ve çayın yanında şeker yerine hurma tüketmek çok daha sağlıklı" ifadelerini kullandı.

3 Yıldır Şekerin Zararlarına Dikkat Çekiliyor

TBV Başkanı Timur Erk, vakıf olarak üç yıldır şeker kullanımının zararlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Şekerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaparak, özellikle böbreklerin zarar görmesinde şekerin büyük bir rol oynadığını ifade etti. "Tuz tüketiminde başarı sağladık ancak şeker tüketiminde hâlâ sınıfta kaldık," diyen Erk, şekerin özellikle böbrek hastalıklarının tetikleyicisi olduğunun altını çizdi.

Diyabet ve Gizli Şeker: Türkiye'deki Durum

Etkinlikte konuşan İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Türkiye'de halkın yüzde 15'inde diyabet, bir diğer yüzde 15'inde ise gizli şeker bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Karşıdağ, gizli şeker ve fazla kilo problemlerinin ilerleyen dönemde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 15'inin diyabet hastalarına harcandığını belirtti.

Karşıdağ, diyabet ve gizli şekerin tedavi edilmesinin önemli olduğunu ancak en doğru yaklaşımın bu sorunların önlenmesi olduğunu söyledi. "Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak, gizli şekeri ve fazla kiloyu önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan biridir" dedi. Karşıdağ, bir insanın hayatı boyunca hiç şeker tüketmediğinde hiçbir zarar görmeyeceğini de sözlerine ekleyerek, şekerin günlük hayattan tamamen çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Karşıdağ, sağlıklı beslenme için her gün üç avuç meyve tüketmenin önemine dikkat çekti. Tatlılar ve hazır gıdalarda kullanılan fruktozdan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Karşıdağ, özellikle beyaz ekmek, pirinç pilavı ve şeker eklenmiş içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Katılımcılardan Destek

Emekliler Evi’ndeki etkinliğe katılan Canan Yakar, çayı çok sevdiğini ancak kahveyi pek fazla tüketmediğini söyledi. 15 yıldır şeker hastası olduğunu belirten Yakar, bu nedenle uzun süredir şeker tüketmediğini ve şekerden uzak durmanın sağlığına olumlu etkiler yaptığını dile getirdi.

Bu etkinlik, Türk Böbrek Vakfı'nın şeker tüketiminin zararlarına karşı farkındalık yaratma konusundaki çabalarının bir parçası olarak dikkat çekerken, şekerin böbrek sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair önemli bilgiler de paylaşıldı. Vakıf, toplumda daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmayı hedefleyerek, şeker tüketiminin azaltılmasının böbrek sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yapmaya devam ediyor.

Kaynak: AA