Neptün’ün yörüngesinin çok ötesinde, esrarengiz hareketler sergileyen gök cisimleri, uzun zamandır bilim insanlarını meşgul ediyor. İki Japon gökbilimci, bu tuhaf hareketlerin arkasında Dünya büyüklüğünde yeni bir gezegen olabileceğini ileri sürüyor.

Yörüngede Ne Var?

Güneş Sistemi'nin dış bölgelerinde hareket eden Neptün-ötesi gök cisimleri, yani TNO'lar, gözle göremediğimiz büyük kütleli bir cismin varlığına işaret edebilir. Yaygın olarak tartışılan teorilerden biri, bu bölgede devasa bir 'Dokuzuncu Gezegen'in var olduğu yönünde.

Farklı Bir Hipotez

Yeni bir araştırma, bu gök cisimlerinin hareketlerine alternatif bir açıklama getiriyor. Japonya'daki Kindai Üniversitesi ve Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden gelen bilim insanları Patryk Sofia Lykawka ve Takashi Ito, bu hareketleri açıklayabilecek olan gezegenin, Dünya'nın kütlesinden sadece üç kat büyük olabileceğini belirtiyor.

Nerede Olabilir?

Eğer varsa, bu teorik gezegen Dokuzuncu Gezegen'e göre daha yakın olabilir. Güneş’ten yalnızca 250 ilâ 500 astronomik birim mesafede bir yörüngede olabileceğini ve bu da onu Kuiper Kuşağı'na oldukça yakın bir bölgede konumlandırabileceğini vurguluyorlar.

Gözlemler ve Gelecek

Gelişen teleskop teknolojisi, daha fazla TNO keşfine olanak tanıyor, bu da Güneş Sistemi'nin daha detaylı anlaşılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, bu yeni gezegen cüce gezegen Sedna'nın sıra dışı yörüngesini de açıklayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi