Güncel

Hayri Kozanoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında?

Türk endüstri mühendisi, akademisyen, iktisatçı ve siyasetçi Hayri Kozanoğlu, akademik ve siyasi kariyerinde önemli bir isim olarak tanınıyor. Peki Ekonomist Hayri Kozanoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Hayri Kozanoğlu, Türk endüstri mühendisliği, iktisat ve siyaset alanındaki çok yönlü kariyeri ile dikkat çeken bir Ekonomist'tir. Peki detaylıva bakıldığında Hayri Kozanoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte detaylar...

Hayri Kozanoğlu kimdir?

Hayri Kozanoğlu, 1956 yılında Adana'da doğmuş bir Türk endüstri mühendisi, akademisyen, iktisatçı ve siyasetçidir. Eğitimine ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde başladıktan sonra Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Yüksek lisans ve doktorasını işletme finansmanı konusunda tamamladıktan sonra bir dönem Eximbank'ta bürokratik görevler üstlendi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'ne geçerek iktisat politikası profesörü olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca Birgün gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türk şair ve güfteci Cenap Muhittin Kozanoğlu'nun torunudur.

Kozanoğlu'nun sendikacılık ve siyaset alanındaki çalışmaları oldukça kapsamlıdır. 1994 yılında kurulan Öğretim Elemanları Sendikası'na 1995 yılında üye olmuş ve 2000 yılında Genel Başkan olarak görev yapmıştır. Kamu Sendikaları Yasası çerçevesinde, Eğitim-Sen'e katılarak kamu sektörü sendikacılığına katkıda bulunmuştur.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile ilgili geçmişi de dikkat çekicidir. 1996 yılındaki kuruluş sürecinden itibaren ÖDP’nin yapılandırılmasında ve ilerlemesinde önemli bir rol oynamıştır. 2003 yılına kadar partinin çeşitli kademelerinde görev almış, 2009 yılında yeniden genel başkan olarak seçilmiştir.

Enflasyonun sorumlusu ücretler mi?

BürGün'de yer alan yazısında Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, enflasyonun temel nedenlerinin şirketlerin kârlılık stratejileri ve yüksek gelir gruplarının harcamaları olduğunu belirtmişti. Kozanoğlu, düşük ücretlerin talebi kısıtlayarak enflasyonu kontrol altına alma yaklaşımının etkili olmayacağını ifade ederek şunları söyledi:

"2023 Hanehalkı Tüketim Harcamaları verilerine göre, gelir gruplarına göre sıralandığında aylık harcamalar şu şekilde: en düşük gelir grubunda 8.827 TL, ikinci grupta 14.745 TL, üçüncü grupta 21.254 TL, dördüncü grupta 28.250 TL ve en üst gelir grubunda 48.830 TL. Bu veriler, en yüksek gelir grubunun toplam harcamaların yüzde 40,1’ini, ikinci grubun yüzde 23,3’ünü ve toplamda üst gelir gruplarının yüzde 63,3’ünü oluşturduğunu gösteriyor. Diğer yandan, en alt gelir grubunun harcamalarının toplam içindeki payı yüzde 7,24, dördüncü gelir grubunun yüzde 12,1 ve üçüncü gelir grubunun yüzde 17,4. Bu da demektir ki, en üst gelir grubunun harcamaları, en düşük gelir grubunun harcamalarının oldukça üzerinde. Bu veriler ışığında, dar gelirlilerin ücretlerini baskılamak, talebi dizginlemek açısından etkili bir çözüm sağlamayacaktır."