Güncel

İç güvenlik fakültesi nedir?

Polis Akademisi içerisinde kurulan İç Güvenlik Fakültesi bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek. Peki, İç Güvenlik Fakültesi nedir? Fakülteye nasıl girilir?Fakültenin özellikleri nelerdir? Soruların cevapları haberimizde...

Abone Ol

Polis Akademisi (PA) İç Güvenlik Fakültesi, ilk öğrencilerini kabul etmeye hazırlanıyor. Bu fakülte, geleceğin polis amirlerini yetiştirmeyi amaçlıyor. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için İç Güvenlik Fakültesi'ne 160 erkek ve 40 kadın öğrenci alınacak. Başvuru yapmak isteyen adayların YKS sınavına girmeleri ve Eşit Ağırlık alanında en az 310.000, Sayısal alanda 330.000, Sözel alanda ise 350.000 ham puan almaları gerekiyor. Peki, İç Güvenlik Fakültesi nedir ve başvuru süreci nasıl işler? İç Güvenlik Fakültesi için gerekli puanlar nelerdir? İşte tüm detaylar...

İç Güvenlik Fakültesi Nedir?

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan yeni teklife göre, Polis Akademisi bünyesinde lisans eğitimi verecek bir İç Güvenlik Fakültesi kurulacak. Bu fakülte, Polis Akademisi Başkanlığı altında faaliyet gösterecek ve kadrosunu 3 ay içinde atamalarla tamamlayacak. Jandarma Teşkilatı'nın personelinin görev, hak ve sorumlulukları, görev sırasında ve görev dışındaki uyulması gereken kurallar, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek. Ayrıca, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi'nde, lisans diplomasına sahip polis memurları ve amir sınıfı personelin temini amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlarda başarılı olanlara, ilk derece amirlik eğitimi verilecek. Bu eğitim, uzmanlık gerektiren amir kadroları için de uygulanacak.

İç Güvenlik Fakültesine Kimler Başvuru Yapabilir?

İç Güvenlik Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler, eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlü olacaklar. Fakültenin ana öğrenci kaynağı, sınavların yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla 22 yaşından gün almamış lise ve dengi okulların mezunları olacak. Ayrıca, polis meslek yüksekokullarından dikey geçiş ile de öğrenci kabul edilecek. İç Güvenlik Fakültesi ve ilk derece amirlik eğitimi öğrencileri, Polis Akademisi tarafından ücretsiz iaşe ve yatırma hizmeti alacak. Sağlık giderleri ve yönetmelikle belirlenen diğer ihtiyaçlar da devlet tarafından karşılanacak. Polis memuru olarak eğitim gören öğrencilere ise tayın bedeli ödenmeyecek. Fakülte, polis meslek yüksekokulu ve ilk derece amirlik eğitimi öğrencileri, polis memurları hariç, askeri okullarda eğitim gören öğrencilere ödenen miktarda harçlık alacaklar.

İç Güvenlik Fakültesinin Eğitim Süresi Nedir?

İç Güvenlik Fakültesi veya ilk derece amirlik eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, komiser yardımcısı rütbesinde ihtiyaç duyulan kadrolara atanacaklardır. İç Güvenlik Fakültesi'ndeki lisans programı, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç olmak üzere toplam 8 yarıyıl sürecek ve sınıf geçme esasına dayanacaktır. Bu süre, 4 öğretim yılına denk gelmektedir. Öğrencilere, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, bu sürenin üzerine 2 yarıyıl veya 1 öğretim yılı ek süre verilecektir. Ek süre sonunda da başarılı olamayan öğrencilerin eğitimlerine son verilecektir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler ise, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, üniversite sınavı puanlarına uygun bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilecektir.