Güncel

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız fakat tam olarak ne anlama geldiğini çoğu zaman bilmediğimiz bir sigorta türü. Peki, bu sigorta nedir ve neden önemlidir? Bir sigorta poliçesinin kapsama alanı ve sunduğu güvenceler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası nedir? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Günlük hayatın koşuşturmacası içinde, sigorta poliçelerinin detaylarına hakim olmak çoğu zaman ihmal ediliyor. Ancak, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası gibi bazı sigorta türleri, özellikle beklenmedik durumlar karşısında büyük bir güvence sağlayabilir. Bu sigorta türü nedir, kimler tarafından ve hangi durumlarda tercih edilir? Bu soruların yanıtlarını araştırırken, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası'nın sunduğu koruma ve avantajlar hakkında daha fazla bilgi edinmek, hem bireysel hem de kurumsal anlamda önemli kararlar almanıza yardımcı olabilir. İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası nedir? İşte detaylar...

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, trafik kazası sonucu zorunlu trafik sigortasının ödediği limitler üzerindeki hasar masraflarını karşılayan bir sigorta türüdür. Kaza durumunda önce kusurlu tarafın trafik sigortası devreye girer. Trafik sigortası, kazada karşı tarafa verilen zararın poliçe teminatları kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlar. Ancak trafik sigortası, ödenecek sigorta bedelini belirli limitler dahilinde tutar. Bu noktada İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) devreye girer.

Artan Mali Sorumluluk Nedir?

Artan mali sorumluluk, yukarıda bahsedilen İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) anlamına gelir. Bu sigorta, trafik sigortası limitlerinin üzerinde kalan zararları karşılar. İhtiyari mali mesuliyet ya da artan mali sorumluluk, aynı sigorta türünü ifade eder.

İMM Ne İşe Yarar?

Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası’’ olan İMM, araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alır. Örneğin, bir trafik kazası sonucu karşı tarafa verilen hasarın 350.000 TL olduğunu varsayalım. Zorunlu Trafik Sigortası, hasar masrafının 200.000 TL'sini karşılar. Kalan 150.000 TL ise İMM tarafından karşılanır.

Manevi tazminat davaları sonucunda ödenmesi gereken bedeller de İMM kapsamındadır. Zorunlu trafik sigortası ise yalnızca karşı tarafa verilen maddi zararı karşılar.

İMM Sigortası Limitleri Nelerdir?

İMM poliçesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri limitlerdir. Örneğin, yanlış sollama yaparak bir araca çarptığınızda, çarptığınız araç da yol kenarındaki bariyerlere çarpıp kullanılamaz hale gelirse, diğer aracın aldığı hasarı karşılayacak yüksek limitlere ihtiyacınız olacaktır. Şehir içi veya şehirler arası sık seyahat ediyorsanız, İMM Sigortası limitini yüksek tutmanız faydalıdır.

İMM Nasıl Alınır?

İhtiyari mali mesuliyet iki şekilde satın alınabilir:

  1. Kasko sigortası poliçesi kapsamında bir ek teminat olarak: Kasko poliçenize İMM ek teminatı ekleyebilirsiniz. İMM limitlerini ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilir ve yüksek ya da limitsiz İMM teminatını kaskoya ekleterek satın alabilirsiniz.
  2. Bağımsız İMM sigortası olarak: Kasko sigortanız yoksa, İMM sigortası yaptırarak bütçenizi koruyabilirsiniz. İMM sigortası teklifi alarak fiyat ve teminatları öğrenebilirsiniz.

İMM Yok Ne Demek?

İMM yok demek, sigorta poliçe teminatlarında ihtiyari mali mesuliyet teminatının olmaması anlamına gelir. Trafik ya da kasko poliçesinde İMM ek teminattır ve her sigorta poliçesinde bulunmayabilir. Bu durumda, kaza sonucu karşı tarafın zararları yalnızca trafik poliçesinin limitleri dahilinde ödenir. İMM teminatını sigortanıza ekleterek bu sorunu çözebilirsiniz.

İhtiyari Mali Mesuliyet Genel Şartları Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası genel şartları, mevzuatta "Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları" olarak yayınlanmıştır. Bu genel şartlar, sigortanın konusu, teminat dışı haller, sigortalının beyan yükümlülüğü, zararın tespiti gibi birçok ana konuyu açıklar ve düzenler. Genel şartlara aykırı düşmeyen özel şartlar konulabilir.