Bilim ve Teknoloji

İngiltere’nin tepki çeken yasa tasarısında son adım

İngiltere, vatandaştan ve teknoloji firmalarından çok tepki alan Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı’nı tekrar gündeme getirdi: Yasa kabul ediliyor

Abone Ol

Çevrimiçi Güvenlik Yasası, İngiltere parlamentosundaki son tartışmasını geçti ve artık yasa haline geliyor. İngiltere’yi “dünyada çevrimiçi olmak için en güvenli yer” amacıyla ortaya çıkan ve daha sonrasında tepki çeken yasa, Birleşik Krallık hükümetinin internet güvenliğini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Yasa tasarısının en dikkat çeken yanı sosyal medya platformlarının barındırdıkları içeriklerden kendi sorumlu olacak olması. Çocukları korumaya konusunda sıfır tolerans gösteren yasa internet dolandırıcılığını bitirmeyi amaçlıyor.

Sosyal medya platformları tepki gösteriyor

Temmuz ayında 70 İngiltere bilgi güvenliği ve kriptografi analisti, Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı’na şiddetle karşı çıkan açık bir mektup yazmıştı.

WhatsApp’ın başkanı Will Cathcart, İngiltere hükümeti Çevrimiçi Güvenlik Yasası kapsamında WhatsApp’ta kullanılan “uçtan uca şifreleme” alt yapısını kaldırırsa İngiltere’den tamamen çıkabileceklerini söylemişti. Yeni yasa tasarısı ile WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği birbirilerine tam anlamıyla zıt kalıyorlar. Aynı zamanda WhatsApp İngiltere’den çekilmeyip yeni yasayı reddederse, Meta’nın yıllık cirosunun yüzde 4’ü kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

WhatsApp’ın ve birçok teknoloji devi firmanın CEO’sunun imzaladığı 17 Nisan 2023 tarihli açık mektuba buradan ulaşabilirsiniz.