Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Okay Memiş, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerde afet sonrası yapılan çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, şimdiye kadar 101 binden fazla konutun kura ve anahtar teslim törenlerinin yapıldığını, ayrıca afetzedeler için toplam 62 milyar TL nakdi yardım ödemesi gerçekleştirildiğini belirtti. Tarihin en büyük kalıcı konut projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Memiş, "68 günde yıkılan ve acil yıkılacak tüm binaların enkazını kaldırdık. Dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik." dedi.

AFAD ve Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT) işbirliğiyle İstanbul'da düzenlenen "Türkiye-Japonya Afet Yönetimi Ortak Semineri" kapsamında konuşan Memiş, iki ülkenin başta depremler olmak üzere afetlerde önemli bir işbirliği geçmişine sahip olduğunu vurguladı. 1923'teki Büyük Kanto ve 1939 Erzincan depremlerinin, iki ülkenin de deprem farkındalığını artırdığını belirten Memiş, Türkiye ile Japonya'nın afet yönetimi alanındaki yakınlaşmasının geçmişten günümüze devam ettiğini söyledi.

"Dünyanın En Büyük Afet Tahliye Operasyonu"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AFAD olarak yürütülen çalışmalara değinen Memiş, bu felaketin dünyanın en ölümcül beşinci depremi olduğunu hatırlatarak, "Birkaç gün içinde 3,5 milyon insanı deprem bölgesi dışına, 280 bin personeli ise deprem bölgesine transfer ettik. Bu, dünyanın en büyük afet tahliye ve transfer operasyonudur." ifadelerini kullandı. Deprem bölgesine 1 milyon çadır sevk edildiğini, 350 çadır kent kurulduğunu ve 3,7 milyon afetzedeye acil barınma sağlandığını belirtti.

Kalıcı Konut Projesi

AFAD Başkanı Memiş, sayısı 420'yi aşan konteyner kentlerine yaklaşık 700 bin afetzedenin yerleştirildiğini belirterek, şu ana kadar 101 binden fazla konutun afetzedeler için hazır hale getirildiğini vurguladı. "Tarihin en büyük kalıcı konut projesini hayata geçirdik." diyen Memiş, afetzedelere yapılan yardım miktarının 62 milyar TL'yi bulduğunu ve 68 gün içinde yıkılan binaların enkazının tamamen kaldırıldığını söyledi. Bu kapsamda, şehirlerin yeniden imar ve ihya edilme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye-Japonya İşbirliği

Memiş, Türkiye ve Japonya arasında afet yönetimi alanında 2012 yılından bu yana süregelen işbirliklerine değinerek, iki ülkenin 100. diplomatik yıl dönümünde düzenlenen seminerin afet risklerinin azaltılması adına büyük önem taşıdığını söyledi. Ayrıca, Japonya ile ortak yürütülen MARTEST Projesi'ne dikkat çekerek, bu projenin olası bir Marmara depremine karşı hazırlık sürecine katkı sağlayacağını belirtti.

Japonya'nın desteğinden övgüyle bahseden Memiş, bu işbirliğinin her iki ülkeyi afetlere karşı daha dirençli hale getirdiğini ve yeni işbirliği alanlarına vesile olduğunu ifade etti. Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Bakan Yardımcısı Amakawa Hirofumi ise, Kahramanmaraş depremleri sonrası Türkiye'ye verdikleri desteği sürdüreceklerini belirterek, iki ülke arasındaki kapsamlı afet önleme işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

Seminer, afet yönetimi alanında yapılan sunumlarla sona erdi.

Kaynak: AA