BİLİM Akademisi'nin kurucu üyelerinden Prof. Dr. Naci Görür, olası bir Marmara Depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan bilimsel araştırmalar, Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki 30 yıl içinde bir depremin meydana gelme olasılığını yüzde 47 olarak revize ettiğini belirtti. "Yüzde 47 rakamı ciddiye alınmalı; bu bir şaka değil" diyen Görür, "Yazı-tura atarken yüzde 50 şansınız var. Dolayısıyla bu durumla karşı karşıyayız" şeklinde uyarıda bulundu.
Daha yıkıcı bir deprem olabilir
Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'ndeki muhtemel depremin ekonomik etkilerine de değindi. "Eğer beklediğimiz deprem olursa, bu durum Güneydoğu’daki 11 ilde meydana gelen depremin etkisinden daha yıkıcı olabilir. Ülkenin mevcut enflasyonunu düşünmek bile zor. Üretim, sanayi, ihracat ve ithalat durma noktasına gelir, o esnada emeklilerin de koşacak hali kalmaz. 'Maaşlarınız kuşa döner' deniyor, ama bu durumda kuş bile kalmayabilir" ifadelerini kullandı.
Deprem net bir şekilde bekleniyor
Naci Görür, Marmara’da bir depremin kesinlikle olacağını vurguladı. 1912 yılında Şarköy'de ve 1999'da Kocaeli'de meydana gelen depremler arasında, Marmara Denizi'nde bir sismik boşluk oluştuğunu söyledi. Bu boşluğun matematiksel olarak dolmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Görür, "En son deprem 1766 yılında gerçekleşti. Ortalama her 250 yılda bir deprem meydana geliyor. 250 yıla 1766’yı eklediğinizde bugüne ulaşırız. Bilimsel araştırmalar, Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki 30 yıl içinde depremin olma olasılığını yüzde 47 olarak öngörüyor. Bu durum oldukça ciddi" diyerek sözlerini tamamladı.