İzmir Barosu, Etki Ajanı Yasası hakkında yaptığı yazılı açıklamada, "Yeni bir suç tanımlanıyor” ifadelerini kullandı. Yazılı açıklamasında, kamuoyunda 'etki ajanı' yasası olarak bilinen teklifle birlikte, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne 339/A maddesinin eklendiğini belirtti. Bu maddeyle, "Devletin güvenliği ve siyasal yararları aleyhine suç işleme" başlığı altında yeni bir suçun oluşturulmak istendiği vurgulandı.

Açıklamada, teklifin içeriğinde “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet ya da organizasyonun stratejik çıkarları doğrultusunda suç işleyenler için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilmesi” gibi düzenlemelerin öngörüldüğüne dikkat çekildi. Ayrıca, faillerin bu suçtan ve işledikleri diğer suçlardan ayrı ayrı ceza alacakları ifade edildi.

İzmir Barosu, bu düzenlemenin ceza hukukunun öngörülebilirlik ilkesine ve kanunilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, "Yasa metninde yer alan 'Devletin güvenliği veya siyasal yararları' gibi kavramlar oldukça subjektiftir" açıklamasını yaptı.

YASANIN MECLİS'TEN GEÇMEMESİ İÇİN ÇAĞRI

Açıklamada, siyasallaşmış bir yargı sistemi içinde bu teklifin yasalaşmasının keyfi sonuçlar doğuracağına, siyasi iktidarın veya karar vericilerin ideolojik bakış açılarına göre bireylerin suçlu ilan edilebileceğine vurgu yapıldı. Bunun yanı sıra, “Bu düzenleme, gazetecilik ve sivil toplum faaliyetlerinin kriminalize edilmesine ve anayasa ile güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açmaktadır” denildi.

Son olarak, hukuk devleti ve demokrasi ilkelerine aykırı olan bu teklifin derhal geri çekilmesi gerektiği belirtildi ve “Tüm demokratik kamuoyunu, toplumu derin bir hapis tehdidine ve sessizliğe boğmak isteyen bu tasarıya karşı sesini yükseltmeye ve yasanın meclisten geçmemesi için mücadele etmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi