ODTÜ bünyesinde çalışan ekip Pamucak’tan, kuzeyindeki Çandarlı’ya kadar 30 farklı lokasyondan karot örneği aldı. Çalışmalar Homa Dalyanı’nın bir kilometre açığında yaptığı sondajla tamamlandı. Karot örnekleri laboratuvarda incelendikten sonra bölgede bulunan faylarda oluşan eski depremler ve depremlerin tetiklediği tsunamiler tespit edilecek.  100 kilometre yarıçaplı fayların incelendiği araştırmada sona yaklaşan ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma ekibi çalışmalarını ODTÜ’ye ait sondaj platformuyla yürütüyor. 

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Avşar, yaklaşık 2 yıldır çalışmaları sürdürdüklerini, 30 konumda karot çalışmalarının olduğunu söyledi. Avşar, İzmir çevresindeki fayların belli aralıklarla deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu fakat fayların hani aralıklarla deprem ürettiğinin öğrenmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

İzmir için çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Avşar, çalışma tamamlandığında İzmir’de tehlikenin farkında olacaklarını ifade ederek, “Farkındalık çok önemli. Çok kapsamlı bir çalışma. Temel olarak doğa bizim için tehdit oluşturuyor mu oluşturmuyor mu onu anlamamız gerekiyor. Biz bunu yapacağımız çalışmanın sonunda öğreneceğiz. Durumu rapora dökeceğiz” dedi. 

Kaynak: ÖZGE UĞULU