İzmir Şehir Hastanesi'nde, Türkiye’de ilk kez 14 yaşındaki bir çocuk hastanın tiroid ameliyatında “Yakın-Kızılötesi Floresan Cihazı” kullanıldı. Graves hastalığı nedeniyle hipertiroidi yaşayan F.H.K isimli çocuk hasta, ilaç tedavisine yanıt vermeyince cerrahi müdahale ile tedavi edildi. Ameliyatın ardından hasta, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Ameliyat Başarıyla Tamamlandı
14 yaşındaki F.H.K, Graves hastalığı nedeniyle uzun süredir İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü'nde takip ediliyordu. Hastanın ilaç tedavisine yanıt vermemesi ve hormon kontrolünün sağlanamaması üzerine cerrahi müdahale kararı alındı. İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Bade Toker Kurtmen ve Op. Dr. Kamer Polatdemir tarafından gerçekleştirilen ameliyat, başarıyla tamamlandı. Ameliyat sırasında sinir hasarı ya da paratiroid bezi kaybı oluşmadı ve hasta ikinci gününde sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
Türkiye’de Bir İlk
İzmir Şehir Hastanesi'nden yapılan açıklamada, çocuk hastalarda tiroid ameliyatlarının genellikle ciddi komplikasyon riskleri taşıdığına dikkat çekildi. "Tiroid cerrahisinde, özellikle çocuk hastalarda, sinir hasarına bağlı ses kısıklığı ve kalıcı kalsiyum düşüklüğü gibi komplikasyonlar sıkça görülebilmektedir. Bu riskleri en aza indirmek amacıyla ameliyat sırasında nörostimülasyon cihazı rutin olarak kullanılmaktadır. Ancak, Türkiye'de bir ilk olarak, bu çocuk hastada kalıcı kalsiyum düşüklüğüne yol açan paratiroid bezi kaybını önlemek için Yakın-Kızılötesi Floresan Cihazı kullanıldı. Floresan ışığı sayesinde paratiroid bezleri net bir şekilde tespit edilerek ameliyat sırasında başarıyla korundu." ifadelerine yer verildi.
Bu teknoloji, özellikle çocuk hastalar için gelecekte yapılacak cerrahi müdahalelerde komplikasyon riskini en aza indirmek açısından büyük bir yenilik olarak görülüyor.