Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan Mustafa Gökçe, 25 yıldır bekçiliğini yaptığı 500 dönümlük arazinin tuzlu toprak yapısını avantaja çevirerek deniz börülcesi yetiştirmeye başladı. Yedi yıl süren çalışmalarının ardından yıllık 3 tonluk üretime ulaştı. Gökçe, 1999 yılında devlet tarafından kayyum atanan 700 dönümlük bir çiftliğin bekçiliğine getirildi. Zamanla özel sektöre devredilen bu çorak arazide, yıllardır atıl kalan toprağı nasıl değerlendirebileceğini araştırmaya başladı.

Toprağın yüksek tuz içeriğini değerlendirmeyi hedefleyen Gökçe, yaptığı araştırmalar sonucunda deniz börülcesi yetiştirmeye karar verdi. İlk denemelerini, Mersin'den getirdiği beş kök deniz börülcesi ile başlattı. Bugün ise 500 dönüme ulaşan ekim alanında üretimini sürdürüyor.

“Eşimle Birlikte Toprağa Hayat Verdik”

Gökçe, çiftlikte ilk göreve başladığında her tarafın boş olduğunu belirterek, bu durumun kendisini harekete geçirdiğini anlattı. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eşimle bu araziyi değerlendirmek istedik. Çiftliğin sahibine durumu anlattık, o da sağ olsun ‘İstediğinizi ekebilirsiniz, burayı değerlendirin’ dedi. Araştırmalarım sonucunda deniz börülcesi yetiştirebileceğimizi öğrendim. İzmir ve Mersin'e giderek oradaki deniz börülcesi üretimlerini inceledim ve numune olarak birkaç kök getirdim. Yıllar içerisinde üretimi sürekli artırdım. İlk başta sadece 1 kilo üretebilirken, bugün 3 tona ulaşmış durumdayız." dedi.

Kuraklık Üretimi Erken Bitirdi

Deniz börülcesinin genellikle nisan ayında yeşerdiğini ve kasım ayına kadar hasat edilebildiğini belirten Gökçe, bu yıl kuraklık nedeniyle hasadın eylül ayında tamamlandığını ifade etti. Başlangıçta tanıtım amacıyla balık restoranlarına ücretsiz olarak verdiği deniz börülcesi, zamanla büyük bir ilgi gördü. Bugün iç piyasada özellikle balık restoranları, hal ve pazarcılardan yoğun talep aldığını belirten Gökçe, taleplere yetişmekte zorlandığını vurguladı.

Hedef: Üretimi 100 Ton Seviyesine Çıkarmak

Gökçe, deniz börülcesi üretiminde hiçbir kimyasal ve gübre kullanmadığını, tamamen doğal yöntemlerle yetiştirdiğini belirtti. Türkiye'de bu alanda ilk üretici olduğunu söyleyen Gökçe, hedefinin üretimi artırarak 100 tona çıkarmak olduğunu dile getirdi. "Şu an ağırlıklı olarak balık restoranlarına, hallere ve pazarcılara satıyorum. Ancak üretim kapasitesini ilk etapta 10 tona, ardından 50 ve 100 tona çıkarmayı planlıyorum. Ayrıca büyük bir salamura tesisi kurarak Avrupa’ya ihracat yapmayı hedefliyorum." diyerek gelecekteki projelerini paylaştı.

Mustafa Gökçe’nin yıllar süren azmi ve kararlılığı, sadece atıl bir araziyi değerlendirmekle kalmadı, aynı zamanda bölgedeki üretim kapasitesini artırarak Antalya’nın Manavgat ilçesinde önemli bir üretici haline gelmesini sağladı.

Kaynak: AA