Geçtiğimiz günlerde İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik ve balık ölümlerinin ardından Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nün kuvvetli yağış uyarısı sonrası 11 Eylül’de İzmir’de gök gürültülü sağanak etkili olmuştu. Yağmur suları derelerden denize akarken, bu akışla gelen çöpler özellikle Karşıyaka sahilinde kirliliğe yol açtı. Körfezdeki akıntı sisteminin oldukça hızlı işlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, bu akıntı sayesinde kirliliğin belirli bölgelerde toplandığını, ancak bu duruma yapılan yanlış yapısal müdahalelerin de etkili olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yaşar, körfezdeki kirliliğin çözümü için yapılması gereken en temel adımın derelerden gelen suyun arıtılması olduğunu belirterek, başka bir müdahaleye gerek olmadığını söyledi. Ayrıca, körfeze marina yapılması planlarının yanlış olduğunu belirten Yaşar, bu tür projelerin bölgenin biyolojik zenginliğine zarar vereceğini ve daha büyük çevresel sorunlara yol açacağını ifade etti.

Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırdığını ve bu durumun balık ölümlerini engelleyeceğini belirten Prof. Dr. Yaşar, İzmir Körfezi’nde Temmuz ayından bu yana yaşanan fitoplankton patlamasının deniz suyunu kırmızıya dönüştürdüğünü hatırlattı. Ancak sağanak yağışların oksijen seviyesini yükselterek bu sorunun hafiflemesini sağlayacağını ifade eden Yaşar, körfezin temizliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı sürece kirliliğin devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: DHA