Ekonomi

İzmir'de hazır giyim temsilcilerinden yeni destek talebi

Abone Ol

Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, Türkiye’nin kilogram başına ihracat değerinin 1.60 dolar olduğunu, ancak hazır giyim sektörünün kilogram başına 15.3 dolar ihracat değeri sağladığını söyledi. Narbay, hazır giyimin cari açığa yaklaşık 15 milyar dolar net katkı sağladığını vurgularken, baskılanan döviz kuru ve yüksek enflasyonun maliyetleri artırarak firmaların bilançolarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Narbay, hazır giyim sektörünün yıllık 18 milyar dolar ihracatının yanı sıra iç pazar için 12 milyar dolarlık üretim yaptığını kaydetti. Ancak, baskılanan döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle hazır giyim ithalatının son iki yılda 2 milyar dolar arttığını, ihracatın ise 21 milyar dolardan 18 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu durumun kurun enflasyon oranında artmaması nedeniyle ihracatın rekabetçiliğini azalttığını ve ithalatı cazip hale getirdiğini ifade etti.

2023 yılında dünya genelinde hazır giyim ihracatının 575 milyar dolardan yüzde 9 daralarak 525 milyar dolara gerilediğini belirten Narbay, Türk hazır giyim ihracatının da dünya genelindeki daralmaya paralel olarak yüzde 9 oranında düştüğünü belirtti. Ancak, Uzakdoğu ülkelerindeki daralmanın yüzde 15 seviyelerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Narbay, 2025’in ikinci çeyreğinden itibaren Avrupa başta olmak üzere uluslararası pazarlarda toparlanmanın belirginleşeceğini öngördü. Sektörün üretim kapasitesini koruyabilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Narbay, Eximbank kanalıyla referans faizin yarısı maliyetle uygun ve yeterli finansmana erişimin bilançodaki faiz yükünü önemli ölçüde azaltacağını ve nakit akışını rahatlatacağını ifade etti. Ayrıca, döviz dönüşüm desteğinin yüzde 2’den yüzde 7’ye çıkarılmasının ihracatçılara maliyet bazlı destek sağlayacağını ve nefes aldıracağını belirtti. İşletme verimliliğinin artırılması, yalınlaşma, yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve katma değerli üretim için Ar-Ge, tasarım ve markalaşma gibi süreçlerin işletmelerin odaklanması gereken alanlar olduğunu söyledi.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ihracatçının yüksek döviz kuru talebinin toplumda yanlış anlaşıldığını ve Türkiye ekonomisinin aleyhine bir talep olarak algılandığını ifade etti. İş gücü maliyetlerinin enflasyon oranına paralel artarken, döviz kurunun bu artışın gerisinde kaldığını belirten Ertuğrul, bunun sonucunda rekabet sorunları yaşadıklarını söyledi.

Ertuğrul, maliyetlerin yüzde 50’sinin hammaddeden, yüzde 40’ının ise işçilik ve genel giderlerden oluştuğunu belirtti. İhracatçının, enflasyon oranını fiyata yansıttığında uluslararası pazarlarda daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle pazar kaybı yaşadığını kaydetti. İhracatın ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Ertuğrul, kur-enflasyon dengesinin sağlanmaması durumunda sorunların daha da büyüyebileceğini ifade ett