İzmir'de, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakan sağlık çalışanları, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde lokma dağıtarak ve yazdıkları şarkılarla yönetmeliği protesto etti.

Yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemine katılan aile hekimleri, hemşireler ve ebeler, üçüncü gününde de tepkilerini sürdürdü. Sağlık emekçileri, İzmir Sağlık Platformu bileşenleri öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Şarkılar söyleyip lokma dağıtan sağlık çalışanları, yönetmeliğe olan tepkilerini böylece dile getirdi.

Eylemin üçüncü gününde İzmir Sağlık Platformu adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel, "Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe ve hemşireler olarak, meslek onurumuza ve geleceğimize sahip çıkmak için iş bırakma eylemimizin üçüncü günündeyiz. 19 Ekim 2024'te Ankara’da bir miting düzenlemiştik, ancak Sağlık Bakanı taleplerimizi duymadı ve 1 Kasım 2024 tarihinde 'Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ni yayımladı. Uyarılarımız dikkate alınmadığı için sendikalar, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ve Türk Tabipleri Birliği olarak 3 gün süren bir iş bırakma kararı aldık. Sağlık Bakanlığı'na, bu yönetmeliğin aile hekimliği sistemini nasıl zayıflatacağını anlatmaya çalışıyoruz. Ülke genelinde meydanlarda halkımıza sesleniyoruz ve bu yönetmeliğin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ifade ediyoruz" dedi.

"Sahanın sesine kulak verilmeli"

Yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşüreceğini ve hizmet kalitesini olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Yüksel, "Reçetelerimizden ve tedavilerimizden elinizi çekin. Hastalarımızla aramıza performans kriterlerini koymayın. Yaratılan sağlık sistemi krizini özveriyle çalışan hekimlerin, ebelerin ve hemşirelerin üzerine yıkmayın. Birinci basamağı daha fazla yıpratmayın. Bu yönetmelik derhal iptal edilmeli; aile hekimlerinin ve hastaların haklarını koruyan, koruyucu sağlık hizmetlerini destekleyen yeni bir yönetmelik oluşturulmalı. Sendikaların, Türk Tabipleri Birliği’nin ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun görüşleri dikkate alınmalı ve sahanın sesine kulak verilmelidir" şeklinde konuştu.

Hekimlerin taleplerini sıraladı

Yüksel ayrıca, sağlık çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı: "Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ile aile sağlığı merkezlerinin gereksinimleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önceliklendirildiği, ekip ruhuna dayanan bir sistem kurulana kadar aile sağlığı merkezi sayısı, hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı. Kadrolu, güvenceli yeterli hemşire, ebe ve teknisyen atanmalı, aşı ve koruyucu hekimlik hizmetleri desteklenerek geliştirilmelidir. Güvencesiz çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarına, emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş ödenmeli, izin, hastalık, ailede ölüm veya çocuk doğumu gibi durumlarda kesinti yapılmamalıdır. Gelire katkısı yüzde 20'yi geçmeyecek ve hizmet kalitesini ödüllendiren bir performans sistemi getirilmelidir."

"İşimizi yapmamıza izin verin"

Yüksel, bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Genç hekimlerimizin başka ülkelere göç etmesini, diplomalarımızın duvarlarda kalmasını, önlüklerimizin askıda olmasını ve hastalarımızın kapıda beklemesini istemiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönün ve işimizi yapmamıza izin verin" dedi.

Kaynak: ANKA