Ekonomi

İzmir’in zeytinine 1 milyon Euro'luk proje

Abone Ol

Yeşil dönüşüm sürecinin önem kazandığı, sınırda karbon vergisinin konuşulduğu global pazarda İzmirli zeytin ve zeytinyağı işletmelerinin atıktan, karbon azaltımına kadar bir çok alanda kendilerini geliştirmeleri için İzmir Ticaret Borsası (İTB) proje hazırladı. Yaklaşık 1 milyon euro değerindeki projede İzmir; İtalya ve İspanya ile ortaklık yapacak. İZQ Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısına İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan,  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, KOSGEB İl Müdürü Levent Arslan, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya ile zeytin işletmesi temsilcileri katıldı  Açılışta konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, her ülkeden 50’şer zeytin ve zeytinyağı işletmesinin projeye dahil edileceğini söyleyerek, çalışma sonunda yeşil dönüşüm, atık yönetimi ve karbon salınımı konularında işletmelerin bilinçlenmesini hedeflendiğini aktardı. 

Şampiyonların projesi

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde şampiyonlar listesinde dünya genelinde ilk 3 içinde yer alan Türkiye, İtalya, İspanya’nın bu ortaklığının önemine dikkat çeken Kestelli, ‘Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASİS) Projesi’nin, AB çapında fon almaya hak kazanan 2 projeden biri olduğunu açıkladı. İtalya ve İspanya ile birlikte 997 bin 764 euroluk bu projenin yüzde 90’lık kısmının AB fonu tarafından finanse edileceğini aktaran Kestelli, “Zeytin ve zeytinyağında rekabet gücünü artırmak için hareket eden İzmir, sürdürülebilir gıda üretiminin önemine inanıyor. Bilindiği üzere küresel iklim krizinde en çok Akdeniz bölgesi etkileniyor. İtalya ve İspanya’da da benzer şekilde tarımsal üretim, su azlığı nedeniyle azalıyor. Örneğin İspanya’da yüzde 50, İtalya’da ise yüzde 25 oranında gıda üretiminde azalma yaşandı. Azalan ürün nedeniyle de zeytinyağı fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oldu” diye konuştu. 

Yerinde görecekler

İtalya ve İspanya’dan ortaklarla ülkemizdeki zeytinyağı işletmelerinin kırılganlığını azaltmayı amaçladıklarını vurgulayan Kestelli, “Atıkları azaltıp üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Toplam 3 yıl sürecek projemizde her bir ülkeden 50’şer KOBİ’ye atık yönetimi süreç yönetimi, yeşil dönüşüm eğitimleri verilip, işbirliklerinin önemi anlatılacak ve ülkeler arasında saha ziyaretleri yapılacak. Böylece diğer ülkelerin bu konularda neler yaptığını yerinde görecekler. Yeşil dönüşümü tüm sektörlerde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da başarmak zorundayız aksi taktirde ürün satamaz hale gelebiliriz” ifadelerini kullandı.