Marmara Bölgesi'nde yer alan ve tarihi İznik Gölü kıyısında kurulu olan İznik, geçmişten günümüze taşıdığı zengin kültürüyle dikkat çekiyor. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeri olan İznik, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de büyük önem taşımıştır. İznik, tarihi yapıları, müzeleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Ayrıca, İznik çinileriyle ünlüdür ve el sanatlarıyla uğraşanlar için önemli bir merkezdir. Doğa sporlarına meraklı olanlar için de İznik gölü kıyısında yapılan etkinlikler büyük bir çekim alanı oluşturuyor. Bu özellikleriyle İznik, kültür ve doğa turizmi açısından önemli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Peki İznik nerede? İznik neyi ile meşhur? ve İznik hangi ile bağlı? detayları haberimizde...

İznik nerede?

İznik, Türkiye'nin Bursa iline bağlı bir ilçedir. Güney Marmara bölgesinde yer alan İznik, adını şehre adını veren İznik Gölü'nün doğu kıyısında konumlanmıştır. İlçenin rakımı 85 metre, yüz ölçümü 753 km2'dir ve 2020 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 44.102 kişidir. İznik'in tarihi M.Ö. 2500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Makedonya İmparatoru III. Aleksandros'un generali I. Antigonos Monoftalmos tarafından M.Ö. 316 yılında kurulan kent, Antigoneia adını almıştır. Daha sonra kente, Antipatros'un kızı olan eşinin adı olan Nikea (Yunanca: Νίκαια) verilmiştir. Kent, Bitinya Krallığı'na bağlanmış ve önemli bir yerleşim merkezi haline gelmiştir.

İznik, Hristiyanlık için önemli bir merkez haline gelmiş ve 325 yılında Birinci İznik Konsili'ne ev sahipliği yapmıştır. Bu konsilde Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikea Kanunları adı verilen 20 maddelik metin kabul edilmiştir.

Kültürel ve Turistik Yerler

İznik, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan İznik, bu dönemlerden kalma birçok tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır. Bunlar arasında İznik Müzesi, İznik Ayasofya Camii, Senato Sarayı ve Yeşil Camii gibi yapılar önemli bir yere sahiptir.

İznik Gölü, ilçenin simgelerinden biridir. Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden biri olan İznik Gölü, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülemektedir. Göz alıcı manzarası ve etkileyici çevresiyle göl etrafında pek çok etkinlik yapılabilmektedir.

Sansarak Kanyonu, İznik'in doğal güzelliklerinden biridir. Ormanlık, dağlık ve sulak alanları içeren kanyonda trekking gibi doğa aktiviteleri yapılabilir. Ayrıca piknik ve kamp için de uygun bir yerdir.

Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi, İznik'in tarihini ve kültürünü yansıtan önemli yapılar arasındadır. Osmanlı döneminden kalma eserlerin sergilendiği müze, ziyaretçilerine geçmişi keşfetme fırsatı sunmaktadır. İznik, günübirlik geziler için de oldukça uygun bir destinasyondur. Orhangazi ilçesinde bulunan Orhangazi Camii ve Keramet Kaplıcaları, İznik'e yakın ve görülmeye değer yerler arasındadır. Orhangazi Camii, Osmanlı döneminden kalma önemli bir yapıyken, Keramet Kaplıcaları doğal güzellikleri ve şifalı suyuyla ziyaretçilerini büyülemektedir.

Kaynak: Haber Merkezi