İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2025-2029 yıllarını kapsayan Stratejik Plan çerçevesinde, atık su arıtma kapasitesini önemli ölçüde artıracak projelere imza atmaya hazırlanıyor. Plan kapsamında, beş yeni atık su arıtma tesisi inşa edilerek, mevcut altı tesisin kapasitesi genişletilecek. Bu yatırımlar sonucunda, kentin atık su arıtma kapasitesinin 2029 yılına kadar yüzde 79 oranında artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda, içme suyu hatlarında yapılacak yenileme çalışmaları ile su kayıp-kaçak oranlarının en aza indirilmesi planlanıyor. İZSU, bu projeler için 169,5 milyar TL'lik bir bütçe öngörüyor.

İklim değişikliği ile mücadele

Stratejik plan kapsamında, içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimine yönelik projelerin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele ve dirençli altyapı oluşturma çalışmalarına da yer veriliyor. İZSU, mevcut su havzalarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunması gibi konulara ağırlık vererek, su temininde sürdürülebilirlik ilkesini ön planda tutuyor. Yatırımların dağılımında içme suyu yönetimi öncelikli, iklim değişikliğine uyum projeleri ise ikinci sırada yer alıyor.

Hayata geçirilecek projeler

Öne çıkan projelerde, içme suyu kayıp-kaçak oranlarının 2029 yılına kadar yüzde 24,4’e düşürülmesi hedefleniyor. 30 ilçede toplam bin 610 kilometrelik içme suyu altyapısı yenilenecek. Aliağa ve Bozköy’de yeni içme suyu arıtma tesisleri inşa edilecek. 444 yeni içme suyu sondaj kuyusu açılacak ve 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi devreye alınacak. Atık su arıtma kapasitesi 279,4 milyon metreküp artırılacak ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazı tamamlanarak 5. faz projelendirilecek. Yağmur suyu ayrıştırma projeleri, Alsancak-Liman, Ege-Umurbey ve Karabağlar bölgelerinde 2025’te başlayacak. Tahtalı Barajı havzasında yapay zeka destekli drone’lar ile denetim yapılacak ve enerji verimliliği projeleri hayata geçirilecek. Tüm bu projelerin, İzmir'in altyapısını güçlendirmesi ve sürdürülebilir bir su yönetimi sağlaması bekleniyor.

Muhabir: Canan Kaya