İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025-2029 yıllarını kapsayan Stratejik Planı, Eylül Ayı Olağanüstü Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlığında gerçekleşen genel kurulda, kent genelinde yapılacak yatırımlar ve çalışmalar ele alındı. Stratejik Plan, meclis gruplarının değerlendirmelerinin ardından kabul edilerek, önümüzdeki yılların yol haritası belirlendi.
Başarılı bir çalışma
Toplantıda, AK Parti ve MHP meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren Başkan Tugay, stratejik planın başarılı bir şekilde hazırlandığını vurguladı. DSİ’nin, İzmir’in içme suyu temini görevine dikkat çeken Başkan Tugay, özellikle Çamlı Barajı'na ilişkin ÇED onayının çıktığını ve DSİ’den beklenen adımların atılmasını talep etti. İzmir’de su kayıp kaçak oranlarının Türkiye genelinde en düşük seviyelerde olduğunu belirten Başkan Tugay, kuraklıkla mücadelede üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.
Bakanlık ile iş birliği
İzmir Körfezi'nde yaşanan kirliliğe de değinen Başkan Tugay, mikroorganizmaların alg çoğalmasına neden olduğunu ve bu durumun denizdeki sirkülasyon eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Körfezin temizlenmesi için sirkülasyon ve navigasyon kanalları projelerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, Bakanlıkla bu konuda olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, İzmir Körfezi'nin herkesin sorunu olduğunu, bu konuda bakanlıkla iş birliği içinde çalışacaklarını dile getirdi.
İndirim politikaları
İZSU’nun gelecek dönem projelerine değinen Başkan Tugay, yağmur suyu ayrıştırması, eskiyen altyapının yenilenmesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin genişletilmesi gibi önemli yatırımların hayata geçirileceğini söyledi. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazının devreye alınma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Tugay, su fiyatlarındaki indirim politikalarının da devam edeceğini açıkladı.
Yeni bir yol haritası
İZSU Genel Müdür Yardımcısı Özgür Akkavak ise, stratejik planın su ve atık su yönetiminde büyük başarılara imza atacak bir rehber olduğunu belirterek, planın "Sürdürülebilir İçme Suyu Yönetimi", "İklim Değişikliğine Uyum", "Atıksu Yönetimi" ve "Kurumsal Kapasite" başlıklarında 169 milyar 486 milyon 900 bin liralık bütçeyle hayata geçirileceğini ifade etti.