Sağlık

Kadın Sağlığında Erken Menopoz: Tanı ve Müdahale Yöntemleri

Kadınların sağlık süreçlerinde erken menopoz, 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanmasıyla kendini gösterir. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, bu durumun genetik faktörler, bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi etmenlerden kaynaklanabileceğini vurguluyor

Abone Ol

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanmasının erken menopoz olarak değerlendirildiğini belirtti. Bu durumun, çeşitli nedenlerle iki yumurtalığın alınması, bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi etmenlerden kaynaklanabileceğini ifade etti. Ayrıca, sigara kullanımı ve stres gibi faktörlerin de erken menopoz riskini artırabileceğini vurguladı.

Erken menopozun ilk belirtisi olarak sık aralıklarla adet görülmesinin önemli bir işaret olduğunu söyleyen Boynukalın, 22 günden daha sık adet görmenin yumurtalık rezervinin azaldığını gösterdiğini aktardı. Sık adet düzensizliğine ek olarak sıcak basmaları, aşırı gece terlemeleri ve uyku düzeninde bozukluklar da yaşanabileceği dile getirildi. Bu belirtileri yaşayan kadınların en kısa sürede doktora başvurması gerektiğinin altını çizen Boynukalın, erken menopoz tanısı konulan ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için tüp bebek tedavisinin planlandığını ifade etti.

Prof. Dr. Boynukalın, adetlerin düzensizleşmesi ve menopoz öncesi dönemde östrojen seviyesinin düşmesinin, yumurtalıkların işlevinin durmasıyla sonuçlandığını belirtti. Özellikle 40 yaş altındaki kadınların, son üç aydaki adet düzensizlikleri ve çocuk sahibi olma planları varsa, uzman hekimlerden destek almaları gerektiği konusunda uyardı.

Ailede erken menopoz hikayesi olan kadınların bu duruma daha yatkın olduğunu belirten Boynukalın, otoimmun hastalıkların da erken menopozun yaygın sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca, kötü beslenme, stres ve sigara gibi faktörlerin de etkili olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Boynukalın, erken menopozun öngörülemeyen bir durum olmasına rağmen düzenli muayenelerle erken teşhisinin mümkün olduğunu açıkladı. Erken menopozun teşhisinde en çok kullanılan testlerin başında FSH ve AMH hormon seviyelerinin ölçülmesi geliyor. Erken menopoz tanısı alan kadınların, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olma şanslarının arttığını vurgulayan Boynukalın, bu süreçte kişiye özel tedavi yaklaşımlarının önemine dikkat çekti.

Son olarak, evli olmayan ve kısa süre içerisinde hamilelik düşünmeyen kadınların yumurta dondurma işlemiyle gelecekte anne olma şanslarını koruyabileceklerini belirten Boynukalın, bu uygulamanın yüksek teknolojiye sahip tüp bebek merkezlerinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Dolayısıyla, erken menopoz belirtileri görüldüğünde kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurması büyük önem taşıyor.