Prof. Dr. Aydın, immünoterapilerin kanser tedavisindeki önemine vurgu yaparak, “İmmünoterapiler, vücudun bağışıklık sistemini uyararak tümör dokusuna karşı topyekun bir mücadele örgütlemektedir. Bu yöntemle, kanserli hücreler yok edilmekte ve tümörün büyümesi ile yayılması durdurulmaktadır” dedi. Ayrıca, akıllı ilaçların da kanser tedavisinde büyük ilerleme sağladığını ve bu ilaçların vücudun diğer hücrelerine zarar vermeden doğrudan kanser hücrelerini hedef aldığını ifade etti.

Kemoterapi ilaçlarının 1950’lerden bu yana tedavideki yerini koruduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, son yıllarda akıllı ilaçlar ve immünoterapiler gibi hedefe yönelik tedavi yöntemlerinin, kanser tedavisinin başarısını artırdığını söyledi. Prof. Dr. Aydın, bu tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam süresi ve kalitesine önemli katkılar sağladığını, bazen tamamen iyileşme ile sonuçlanan tedavi yanıtlarına yol açtığını belirtti.

Kanser genetiği ve biyolojisi üzerine yapılan araştırmaların tedavi yöntemlerini sürekli olarak değiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Kemoterapi ve radyoterapi gibi geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra, akıllı ilaçlar ve immünoterapiler sayesinde onkoloji tedavisinde büyük başarılar elde edilmektedir. Bu yenilikçi tedavi yaklaşımları, tümörün genetik incelemesi ve hastanın genel durumu gibi faktörlere bağlı olarak kişiye özel planlanmaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Aydın, immünoterapiler ve akıllı ilaçların kişiye özel tedavi modellerine göre uygulandığını, tümör hücrelerinin bu tedavilere uygunluk açısından test edilmesi gerektiğini belirtti. “Bu tedavi yöntemleri, tümörün türü, evresi ve hastanın genel durumu dikkate alınarak, kemoterapi ile kombine edilebilir veya tek başına kullanılabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Muhabir: Özge Uğulu