Güncel

Kefir haram mı, kefir ne zaman haram olur?

Kefir haram mı, kefir ne zaman haram olur? soruları vatandaşlar tarafından en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Sizler için konuya yönelik detaylı bir araştırma gerçekleştirdik. Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor

Abone Ol

Kefirin haram olup olmadığı vatandaşlar tarafından en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Vatandaşlar, Kefir haram mı, kefir ne zaman haram olur? sorusuna yanıt arıyor. Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Kefir haram mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu, kefirin İslam dinindeki durumu hakkında önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, kefirin tüketimiyle ilgili detaylı bilgilere yer verildi: İslam dininde, sarhoşluk etkisi yaratacak şekilde mayalanmış içeceklerin tüketimi haram olarak kabul edilir. Kefir, kısa süre mayalanan ve dolayısıyla alkolsüz olan bir içecektir. Besleyici özellikleriyle tanınan kefir, birçok hastalığın tedavisinde de faydalı olduğu belirtilmektedir. Bu sebeplerle, normal miktarda tüketildiğinde kefirin içilmesinde bir sakınca görülmemektedir.

Kefir ne zaman haram olur?

Ancak, kefirin aşırı miktarda tüketilmesi veya uzun süre mayalanarak alkol oranının yükselmesi durumunda, içilmesi uygun görülmemektedir. Bu durum, İslam’ın temel prensiplerinden olan sarhoşluk yaratma yasağıyla doğrudan ilişkilidir. Peygamber Efendimiz’in "Çoğu sarhoşluk veren şeylerin, azı da haramdır." şeklindeki hadisi, bu tür içeceklerin tüketimi konusunda bir rehber olarak kabul edilmektedir. (İbn Mâce, Eşribe, 10).

Kefir nedir?

Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya ile sütün fermente edilmesi sonucu oluşan, ekşimsi bir tat ve ayrana benzer bir dokuya sahip bir içecektir. Bilimsel araştırmalar, kefirin sağlık üzerindeki birçok faydasını doğrulamıştır. Sütün tüm yararlarını içerirken, aynı zamanda probiyotik özellikleri ile de dikkat çeker. Bağırsaklarımızda bulunan mikroorganizmalar, bağırsak florası olarak bilinen dengeli bir sistem oluşturur. Bu sistemdeki bazı bakteriler yararlı, bazıları ise zararlı olabilir. Bağırsak florasının dengesi, probiyotik bakteriler tarafından korunur ve kefir bu dengede önemli bir rol oynar.

Kefir genellikle inek veya keçi sütünden yapılır ve maya taneleri karnabahara benzeyen bir yapıya sahiptir. Yüksek protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve demir içeren kefir; A, B, D, K ve B12 vitaminlerini de barındırır. Ayrıca, kefirin içindeki organik asitler ve peptitler gibi biyoaktif bileşenler sağlık yararlarını artırır. Laktoz intoleransı olan kişiler kefiri güvenle tüketebilir ve farklı süt çeşitleri kullanılarak, vegan diyetler için de kefir üretmek mümkündür.