Güncel

Keldaniler kimdir? Keldani kavmi hangi peygamber?

Abone Ol

Orta Doğu'nun önemli bir dini ve etnik grubu olan Keldaniler, uzun bir tarihe ve zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Kökenleri antik Mezopotamya'ya dayanan bu topluluk, Süryanilerin Katolik mezhebini oluşturan bir parçadır. Ancak, Keldanilerin inançsal geçmişi, peygamberleri ve kültürel mirası hakkında derin bir merak vardır. Bu topluluğun kökenleri ve tarih boyunca yaşadığı dini ve kültürel değişimler, araştırmacılar ve meraklılar tarafından yakından incelenmektedir.

Keldaniler kimdir?

Keldaniler, Süryanilerin Katolik mezhebini oluşturan bir topluluktur. Efes Konsili'nden sonra bağımsız bir diofizit kilise kuran Nasturiler, Orta Doğu ve Hindistan'da yayılmışlardır. 1553 yılı itibarıyla, bir kısmı Katolikliği benimseyen Nasturi Hristiyanlar, Papa'nın otoritesini kabul ederek yeni kurulan Keldani Kilisesi'ne katılmışlardır. Bu dönemden itibaren Katolikliği benimseyen Doğu Kilisesi Hristiyanlarına Keldani adı verilmiştir. Ancak, bazıları Keldani adının, Katolikliği benimsemelerinden önceki antik Güney Mezopotamya halkı olan Kaldelilerden geldiğini iddia etmektedir.

Keldaniler, Papa'nın otoritesini kabul ederken kendi inanç sistemlerinin bir kısmını korumuş ve ibadetlerini ana dilleri olan Süryanice (Neo-Aramice) ile sürdürmüşlerdir. Günümüzde ise ayinlerinin bir kısmı Arapça olarak da yapılmaktadır.

Katolikliğe dönüşmeyen Nasturi Hristiyanlar, uzun bir süre Hakkâri merkeze bağlı Kodşanıs (Konak) köyünü patriklik merkezi olarak kabul etmiştir. Ancak, çeşitli tarihi olaylar ve çatışmalar sonucunda bir kısmı Irak'a iltica etmiş ve patriklik merkezi Bağdat'a taşınmıştır. Günümüzde Irak'ta Bağdat Patriklik Merkezi olarak hizmet vermektedir ve patriği Louis Raphaël I Sako'dur. Irak'ta yaşayan yaklaşık yarım milyon Hristiyan'ın büyük bir kısmını oluşturan Keldaniler, Musul'da da önemli bir nüfusa sahiptir.

Keldani kavmi hangi peygamber?

Keldani kavmi, Zerdüşt tarafından etkilenmiştir.