Yaşam

Kendir, Kastamonu'da yeniden kök saldı: 30 yıl sonra 2 bin 300 dekar alana ekildi!

Abone Ol

1930'lu yıllarda bölgede yoğun bir şekilde ekimi yapılan ancak teknolojinin ilerlemesi ve sentetik ürünlerin öne çıkması nedeniyle ekimine ara verilen kendir, tekrar topraklarında yetişmeye başladı. İlk olarak 1993 yılında 3 bin 519 çiftçi tarafından 16 bin 464 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen kendir, uzun bir süre sonra 2018 yılında yeniden toprakla buluşmuş ve bir üretici tarafından 37 dekar alanda ekimi yapılmıştı.

2023 yılı itibarıyla ise yaklaşık 2 bin 300 dekar alanda kendir ekimi, sözleşmeli üretim olarak gerçekleştirilmeye başlandı. Bu yeniden başlayan üretim süreci ile gelecek yıllarda ülke genelinde kendir ekimine daha fazla yer verilmesi planlanmakta.

Hasat, Taşköprü ilçesine bağlı Çetmi köyünde gerçekleştirildi. Eskiden insan gücü ile yapılan hasat işlemi, son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde hasat makineleriyle yapılıyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Endüstriyel Kenevir Hasadı Tarla Günü" etkinliği sırasında, katılımcılara kendirin kullanımı ve önemi hakkında bilgi verildi.

Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, bu bitkinin bölgede uzun bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek, kenevirin endüstriyel alanlarda kullanım potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu nedenle yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı.

En güncel yaşam haberleri için tıklayınız