Kazan Tarhanası Malzemeleri Neler?
10 kg süt (İnek sütü, keçi ve koyun sütü karıştırılabilir)
5 kg domates
5 kg yeşil biber
10 kg un
2 kg nohut
2 kg göce (kırık buğday)
Tuz
Kazan Tarhanası Nasıl Yapılır?
Süt dört gün bekletilerek ekşimesi sağlanır (uyuşturulur). Nohut haşlanarak pişirildikten sonra ezilir, göce haşlanarak pişirilir, domates ve biber pişirildikten sonra suyu süzülerek kevgirden geçirilir, domates ve biberlerin kabukları ayrılır.
Büyük bir tencere yada kazana alınan süt, domates, biber, göce ve nohut sürekli karıştırılarak pişirilir. Tarhana küreği adı verilen tahta uzun saplı, spatula ile karıştırırken “kazanın dibi görünmeye başladığında” boza kıvamına gelince, bir kişi karıştırırken başka biri karışıma “un verir”. Katı bir hamur haline getirildikten sonra gözerden geçirilerek güneşte üç gün kurutulur.
Bez torbalara doldurularak saklanır. Tarhana çorbası kıymalı, zeytinyağlı, tereyağlı, nohut, fasulye ilave edilerek pişirilmektedir. Tereyağı eritildikten sonra salçası ve tarhanası eklenerek soğuk su ile karıştırılarak pişirilir, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun!