Güncel

Kocaeli adı nereden geliyor? Kocaeli'nin eski adı nedir?

Her şehir kendi hikayesini taşır, adının ardında birçok anlam gizler. Kocaeli de bu anlam dolu şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Merak eden kullanıcılar için, Kocaeli'nin sırlı geçmişine doğru bir yolculuğa çıkalım. İlk durağımız: "Kocaeli adı nereden geliyor?" ve ardından şehrin eski adının izini sürerek tarihine bir pencere açalım. Kocaeli'nin gizemli geçmişi, bu yazıda gün yüzüne çıkacak. İşte detaylar haberimizde

Abone Ol

Merakın sınırlarını aşmak, bir şehri keşfetmenin en güzel yanlarından biridir. Kocaeli, Türkiye'nin gizemli ve tarih kokan şehirlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak kullanıcılar arasında sıkça dolaşan soruların başında, Kocaeli adı nereden geliyor? ve Kocaeli'nin eski adı nedir? gibi sorular bulunuyor. Bu giriş yazısında, Kocaeli'nin kökenlerine dair merak edilen bu soruların yanıtlarını arayacağız, şehrin derinliklerine bir yolculuk yapacağız. İşte detaylar...

Kocaeli adı nereden geliyor?

Kocaeli, günümüzdeki konumuyla ilk çağlardan beri varlığını sürdüren bir bölgedir. İlk olarak Bitinya adıyla anılan kara parçası, MÖ 712 yılında Megara ve Atinalılar tarafından Astakus adıyla kurulan bir yerleşimle tanıştı. Astakus daha sonraki dönemlerde Skylax ve Olbia olarak anıldı, ve Pausanias'a göre, Trakyalı soylu Astakus, Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon ile su perisi Olbia'nın oğlu olarak biliniyordu.

MÖ 262'de, Astokus halkı günümüz İzmit ilçesine yerleşerek kenti kurdu ve I. Nikomidis tarafından Nicomedia adını aldı. Bu, Bitinya Krallığı'nın başkenti olacak kadar önemli bir adım oldu. Ancak, İmparator Diocletian'ın 284 yılında Nicomedia'yı fethedip imparatorluğun başkenti yapmasıyla şehirde yeni bir dönem başladı.

İmparator Konstantin döneminde İstanbul'un başkent ilan edilmesiyle birlikte Kocaeli'nin önemi azaldı. Selçuklu egemenliği ve Haçlı Seferleri sırasındaki çalkantılı dönemlerin ardından, Kocaeli, Orhan Bey döneminde Akçakoca tarafından fethedildi. Osmanlı döneminde şehir, önce İznikmid, sonra İzmid (İzmit) adını aldı.

yüzyılda demiryolunun Kocaeli'ne ulaşmasıyla ticaret ve toplumsal yaşam canlanarak hızla gelişti. 1888'de İzmit, bağımsız bir sancak haline getirildi. Ancak, 1920'de İngilizler, ardından 1921'de Yunanlar tarafından işgal edilen Kocaeli, Kurtuluş Savaşı'yla 28 Haziran 1921'de özgürlüğüne kavuştu.
Cumhuriyet döneminde Kocaeli, sanayileşme sayesinde hızla gelişen iller arasına girdi. İstanbul'a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı, bölgenin sanayileşmesine büyük katkı sağladı. 1934'te İzmit'te ilk kağıt fabrikası açılarak endüstriyel atılım başladı.

Kocaeli, tarihi bir dönemeç olan 2 Eylül 1993'te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde kararname ile büyükşehir unvanını kazandı. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları haline geldi. 1888'de Nicomedia'nın bağımsız bir kent olmasıyla birlikte şehrin adı İzmit olarak değiştirildi. Sonrasında, bölgenin fatihi Akçakoca'nın anısına 'Kocaeli' ismi verildi, bu da Akçakoca'nın yurdu anlamına gelmekteydi. Bu unvan, şehrin tarihinde önemli bir dönemeç olarak kaydedildi.