Seyahat edenlerin dikkatine! Konaklama vergisi oranları ve faturalandırma detaylarına ilişkin önemli bilgileri sizler için derledik. Konaklama vergisi, Türkiye’de ve dünyada seyahat eden herkesin aşina olduğu bir kavram haline geldi. Ancak verginin nasıl hesaplandığı ve faturalandırılması konusunda bazı önemli hususlar varPeki Konaklama vergisi nedir? Konaklama vergisi oranı nedir? Konaklama vergisi faturalandırılırken nelere dikkat edilmelidir? İşte konaklama vergisi oranları, ödeme koşulları ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili detaylı bilgiler...
Konaklama vergisi nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği yayımlandı. 2019 yılında gündeme gelen konaklama vergisinin uygulamaya başlama tarihi olarak 1 Ocak 2023 belirlenmiştir. Dolaylı bir vergi türü olan bu vergi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işleten kişiden alınan konaklama bedelini kapsamaktadır.
Konaklama vergisi nasıl hesaplanır?
Konaklama vergisi hesaplanırken, işletmelerin faturalandırdıkları ücretler üzerinden %2’lik bir oran dikkate alınır. Bu hesaplama, KDV hariç fatura tutarı üzerinden yapılır ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler de bu hesaplamaya dahil edilir. Örneğin, KDV hariç 1000 TL’lik bir konaklama hizmeti için alınan ücret üzerinden hesaplanan konaklama vergisi 20 TL olacaktır. Bu vergi, vade ve kur farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi ek gelirler altında sunulan hizmet ve değerler dahil edilerek hesaplanır.
Konaklama vergisi örneği nasıldır?
Örnek konaklama vergisi hesaplaması şu şekildedir: X Otel işletmesinin, otelinde konaklayan bir turistten aldığı toplam tutarın 10.000TL olduğunu varsayıp, ilgili tutar üzerinden bir hesaplama yaparsak;
- Konaklama Bedeli : 10.000 ₺
- KDV Matrahı 10.000 ₺
- Konaklama Bedeli Vergisi %2 [10.000 x %2 = 200 ₺]
- Hesaplanan KDV Tutarı [10.000 x %8 = 800 ₺]
- Genel Toplam: 11.000 ₺
Konaklama vergisinde kur farkı neye göre hesaplanmaktadır?
Sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin kur farkı, Gelir İdaresi Başkanlığınca düzenlenmiştir. Buna göre konaklama bedelinin döviz üzerinden hesaplanması ile birlikte, ödemenin gerçekleştiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.
Konaklama vergisi neleri kapsar?
Konaklama vergisi, otel, motel, tatil köyü, pansiyon ve apart otel gibi konaklama tesislerinin yanı sıra bu tesislerde sunulan havuz, spor, termal tesisler ve yeme-içme hizmetleri gibi ek hizmetleri de kapsar. Ayrıca, çadır ve karavan gibi alternatif konaklama türlerinde de uygulanır. Vergi, tesis türü ve sınıfı ne olursa olsun, turizm işletme belgesine veya işyeri açma ve işletme belgesine sahip tüm tesisler için geçerlidir. Bu tesisler arasında misafirhane, kamping, dağ evi, konukevleri ve kamp alanları da bulunur. Motokaravan, arabalı çadır, taşınabilir Tiny House ve bungalov gibi tüm konaklama çeşitleri için de konaklama vergisi uygulanır.
Konaklama vergisinin mükellefi kimlerdir?
Konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetleri sunan ve bu tesisleri işleten kişi veya kuruluşlardır. Mülkiyet durumu, sektörü (kamu veya özel) veya tüzel kişiliği fark etmeksizin, aşağıda belirtilen tesislerde sağlanan geceleme hizmetleri bu vergiye tabidir:
- Oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller.
- Sağlıklı yaşam tesisleri ve termal tesisler.
- Çiftlik evleri, köy evleri, yayla evleri, dağ evleri, kampingler ve mesire yerleri.
- Tatil ve eğlence merkezleri, personel eğitim tesisleri ve özel tesisler.
- Uygulama otelleri, misafirhaneler, konukevleri, dinlenme tesisleri ve lojman olarak tahsis edilmeyen personel konaklama yerleri.
- Turizm işletmesi veya işyeri açma ve işletme belgesi olan tüm diğer geceleme hizmeti sunan tesisler.
Konaklama vergisinde istisna tutulan hizmetler nelerdir?
Konaklama vergisinden istisna tutulan hizmetler şu şekildedir:
- Öğrencilere Yönelik Hizmetler: Öğrenci misafirhaneleri, konukevleri, dinlenme tesisleri, yurtlar, pansiyonlar ve kamplarda öğrencilere sunulan konaklama hizmetleri bu vergiden muaftır.
- Diplomatik İstisnalar: Türkiye'deki yabancı devletlerin diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve diplomatik haklara sahip mensuplarına sunulan hizmetler vergiden muaftır. Ayrıca, uluslararası anlaşmalar gereği vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler de istisna kapsamındadır.
- Eğlence Yerleri ve Eğitim Merkezleri: Eğlence yerleri, personel eğitim merkezleri ve işletmelerin tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması gibi hizmetler konaklama vergisine dahil değildir.
- Özel Sektör Organizasyonları: Özel sektörün tasarrufundaki salon, bahçe ve diğer alanlarda düzenlenen organizasyonlar (sempozyum, kongre, sünnet, nişan, düğün vb.) vergilendirilmez. Ancak, organizasyon konaklama hizmeti içeriyorsa, sadece konaklama ücreti üzerinden vergi alınır. Organizasyonun konaklama haricindeki kalemleri vergiye dahil edilmez ve faturada açıkça belirtilerek ayrılır.
- Şehirler Arası Mola Tesisleri ve Lojmanlar: Gece konaklama hizmeti vermeyen şehirler arası yollardaki mola tesisleri vergi ödemez. Ayrıca, tesis çalışanlarına özel lojmanlar da vergiden muaftır. Ancak, hediye ve tanıtım amaçlı konaklamalar vergilendirilir.
Konaklama Vergisi Nasıl Gider Yazılır?
Şirketiniz için herhangi bir tesisten konaklama hizmeti aldıysanız, bu hizmet kapsamında fiyata ek olarak ödediğiniz vergiyi gider gösterebilirsiniz. Gider belgesi oluştururken konaklama hizmet fiyatını, KDV’yi ve %2’lik vergiyi dâhil etmeniz gerekir. İşletme tarafından verilen faturayı defterinize ekleyebilirsiniz.
Konaklama vergisi oranı nedir?
Sıkça duyduğumuz “Konaklama vergisi oranı kaç?” sorusuna kısaca şöyle yanıt verelim. Kanunun 34. maddesinin 5. fıkrası uyarınca konaklama vergisi oranı%2olarak belirlenmiştir. Aynı fıkra uyarınca bu oran Cumhurbaşkanı yetkisiyle bir katına çıkabilir; yarısına kadar indirebilir. Yani bu sınırlar içerisinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.
Konaklama vergisi ne zaman beyan edilmeli?
Konaklama vergisi beyannamesi kapsamında, konaklama vergisi her ayın 26’sında beyan edilmeli (en geç bir önceki aya ait) ve mesai sonuna kadar ödenmelidir. Ödemeleri, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine yapabilirsiniz.
Konaklama vergisi ne zaman ödenir?
Yasal sorunlarla karşılaşmamak için konaklama vergisinin beyan işleminin zamanında yapılması büyük önem taşır. Vergi beyanı, vergilendirme döneminin bitiminden sonraki ayın 26'sına kadar tamamlanmalıdır. Örneğin, Ocak ayında uygulanan konaklama vergisinin beyanı en geç 26 Şubat akşamına kadar yapılmalıdır. Bu işlemi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya KDV kapsamında bağlı olduğunuz vergi dairesi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Dönem boyunca konaklama vergisine tabi bir işlem gerçekleşmemiş olsa dahi, bu durumu beyan etmek zorunludur. Örneğin, tesisinizde bir ay boyunca hiç misafir ağırlanmamışsa bile, bu durumun bildirilmesi gerekmektedir.
Konaklama vergisi nereden ödenir?
Konaklama vergisi, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve bu hizmetle birlikte satılan diğer hizmetlerden alınan bir vergi türüdür. Bu vergi, KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine veya tesisin bulunduğu yer vergi dairesine elektronik ortamda beyan edilerek ödenir.
Konaklama vergisinin KDV matrahına etkisi var mı?
Resmî Gazete’de yayımlanan konaklama vergisi matrahı ile ilgili kural şu şekilde belirtilmiştir. Kanunun 34. maddesinin 6. fıkrası uyarınca konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir isim altında indirim yapılamaz. Bu vergi, KDV matrahına dâhil edilmez.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturada Konaklama Vergisi Nasıl Gösterilir?
e-Fatura ve e-Arşiv fatura sistemlerinde konaklama vergisinin doğru bir şekilde gösterilmesi önemlidir. Bu, vergi kodu 0059 kullanılarak yapılır. Konaklama hizmeti sunan işletmeler, satış faturalarını düzenlerken bu vergiyi eklemelidir. Özel durumlarda ise, “İSTİSNA” Fatura Tipi seçilmeli ve “001 – Diplomatik İstisna” gibi uygun istisna kodları kullanılmalıdır. Bu süreç, vergi mevzuatına uyumluluk açısından kritiktir ve işletmelerin vergisel yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olur.
GÖZ ATIN: E-fatura nedir?
%2 konaklama vergisi nedir?
Konaklama vergisi, Türkiye'deki konaklama hizmetleri sunan işletmelerin uyguladığı bir vergi türüdür. Bu vergi, otellerden karavan alanlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veren tesislerde uygulanır ve konaklama bedelinin %2'si olarak hesaplanır.
Vergi istisnası durumunda muhasebe kaydı nasıl yapılır?
Geceleme hizmetinin vergi istisnası getirdiği durumlar olabilir. Örneğin, diplomatik amaçlı geziler dâhilinde yapılan konaklamalarda vergi talep edilmez. Böyle bir durumda işletmenin faturaya “İstisna” yazması ve fatura tipi kısmında “konaklama vergisi” olarak belirtmesi gerekir. Bu durum dokümanda 001 koduyla belirtilir. Söz konusu husus, 28.12.2022 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda belirtilmiştir.
Konaklama vergisi faturalandırılırken nelere dikkat edilmelidir?
Konaklama vergisi faturalandırılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kanuna göre konaklama vergisi oranı, KDV dahil olmayan fiyat üzerinden %2 olarak belirlenmiştir. Vergi miktarı, ödeme yapılan fiyat üzerinden hesaplanır ve bu nedenle beyan edilirken doğru matrahın kullanılması önemlidir. Vergi, konaklama hizmeti için ödenen ücrete dahil edilebilir ve müşteriye KDV gibi yansıtılabilir. Faturada, konaklama vergisi ayrı bir satırda belirtilmeli, vergi oranı ve hesaplanan miktar açıkça yazılmalıdır.
Konaklama vergisinin kaydı nasıl yapılır?
Konaklama vergisinin kaydı 0059 numarasıyla yapılır. Hizmet belgesi oluşturulurken “Satış” fatura tipi seçilir. Konaklama bedeli, %2’lik vergi ve KDV faturaya eklenerek düzenleme yapılır.
Konaklama vergisini ödemezsek ne olur?
Konaklama vergisi ödeme yükümlülüğü olan işletmelerin belirtilen dönemlerde vergi beyanlarını yapmaları gerekmektedir. Verginin ödenmemesi veya beyan edilmemesi durumunda cezai yaptırım uygulanabilir. Vergi ödemeyen işletmelere, tutar üzerinden belirli bir para cezası kesilir. Bu cezanın ödenmemesi halinde ise daha ciddi yaptırımlar, örneğin banka blokesi gibi uygulamalarla karşılaşılabilir. Zamanında beyanda bulunarak bu risklerden kaçınmak önemlidir.
Konaklama vergisinde diplomatik istisna nedir?
ürkiye'deki yabancı devletlerin diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası kuruluşlar ile bu kurumların diplomatik ayrıcalıklı personeline konaklama vergisi istisnası tanındığı belirtilmektedir. Bu istisnanın karşılıklılık ilkesine dayandığı vurgulanmaktadır. İstisnadan yararlanan kurum ve personellere, Dışişleri Bakanlığı tarafından konaklama vergisi istisnası sağlayan bir belge verilir ve bu belge konaklama hizmeti sağlayan vergi mükellefi tarafından fatura düzenlenirken ibraz edilir. Faturada belirli ibareler kullanılarak konaklama vergisi hesaplanmaz ve tahsil edilmez. Konaklama vergisi mükellefi, bu belgeyi Vergi Usul Kanunu'na uygun olarak saklamak ve gerektiğinde sunmakla yükümlüdür. Diplomatik istisna kapsamında sunulan hizmetler, özel olarak beyan edilir ve faturalarda ilgili hüküm belirtilir.
Müşteri konaklama vergisi öder mi?
Bir kişi konaklama ücretini ödeyip konaklama yapmasa bile bu verginin ödenmesi gerekir.Kamp alanlarında düzenlenen özel etkinlikler (sünnet düğünü, kokteyl, toplantı vb.) konaklama hizmetinden ayrı olarak değerlendirilir ve konaklama vergisi kapsamında değildir.Kamp alanı işletmeleri, konuklar kendi karavanları veya çadırlarıyla gelseler bile geceleme ücreti aldıklarında vergi ödemekle yükümlüdürler.Konaklama vergisi, yalnızca geceleme hizmeti sunan işletmeler için geçerlidir. Bu nedenle, kendi karavanınız veya çadırınızla kamp yaparken konaklama vergisi ödemeniz gerekmez.
Konaklama vergisi sorumlusu kimdir?
Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
Konaklama vergisine yemek dahil mi?
Konaklama tesislerinde konsept olarak geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır.
Konaklama vergisine yemek dahil mi?
Konaklama tesislerinde konsept olarak geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır.
SIK SORULAN SORULAR:
Konaklama vergisi ne zaman yürürlüğe girdi?
İlk olarak 2019 yılında mecliste konuşulan konaklama vergisi, 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girdi.
2024 yılı konaklama vergisi ne kadar?
2024 yılında konaklama vergisi oranı %2'dir. Bu oran, konaklama bedelinin ve konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle sunulan diğer hizmetlerin satış bedellerinin toplamı üzerinden hesaplanır.
Konaklama vergisi indirim konusu yapılabilir mi?
Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez.