Kruvaziyer turistini Kemeraltı Çarşısı’na çekmeye başladıklarını söyleyen Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, “Türk geleneklerinin canlandırılacağı konsept etkinlikler de turistler hem Türk hamamın keyfini sürer hem de hamamda kız isteme geleneği canlandırılır. Ocakta Türk kahvesini yapma, keçeden, kilden dekoratif süs eşyası yapma gibi eğlenceli işler öğretilip ürün satılabilir” dedi. 

İzmir’e gelen kruvaziyer turisti arttıkça Kemeraltı’na olan ilginin de arttığını söyleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, her pazartesi 12 otobüs turisti, dünyanın en eski ve en büyük açık hava çarşısında ağırlamaya başladıklarını aktardı.  Gemi acenteleriyle ilişki kurmaya başladıklarını ve limana inen turistleri otobüslerle Kemeraltı’na getirmeye başladıklarını aktaran Girgin, “Fakat gemilerde daha fazla kendimizi tanıtmamız gerek. Acenteler bizden tarihi çarşıyı ve İzmir'i tanıtacak materyaller istiyorlar. Bu materyalleri konukların odalarına bırakacaklar. Eğer bu konuyu kentin bileşenleriyle, çözüme kavuşturursak gelen turist sayısın çok daha yukarılara taşırız” diye konuştu. 

Semih Girgin (1)

Gelin eğlencesi 

Yatırım yapmadan kazanç beklememek gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Girgin, “Turiste sadece tarihi satsanız bile, Çarşı’nın tarihi kapı girişlerini bile anlatsanız çarşı ve kent ekonomisi yine para kazanır. İzmir’i henüz detaylı bilmeyen, getirdiği turisti nerelerde gezdireceğine hakim olmayan acenteler var” ifadelerini kullandı. Namazgah’taki tarihi hamamın restore edilip yepyeni bir görünüme kavuştuğunu ve kadınlara hizmet vermeye başladığını sözlerine ekleyen Semih Girgin şöyle konuştu: “Kemeraltı’nda 4-5 saat kalacak kadın turistleri alıp 2 saatliğine hamama götürebiliriz. Orada hem Türk hamamında yıkanır hem de Türk geleneklerinde gelin eğlencesi sahnesi canlandırılıp sahnelenebilir. Böylece daha yüksek fiyata kaliteli hizmet verilmiş olur. Hamam çıkışında da peştamal, takunya, hamam tası gibi dekoratif süs eşyası olarak da kullanılabilecek eşyalar satılabilir. Bu tür konsept organizasyonlar yaparsak Çarşı, adeta döviz basar.”  

Türk Kahvesi-3

“Workshop gibi olur”

Farklı konsept etkinliklerle turistler için alternatifler yaratılabileceğini belirten Girgin, “Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan mesleklerle uğraşan zanaatkarlarımız var. Mesela keçe işiyle uğraşan zanaatkarlarımızın yanına turisti götürüp hem keçeyi işlemesi öğretilir hem de üreteceği ürünü alıp yanında götürür. Adeta bir workshop alanı olarak bu işletmeler kullanılabilir. Ayrıca doğal taşlardan kişiye özel bileklik yapımı öğretilip kendilerinin istedikleri renkte, taşla bunu yapmalarını sağlayabiliriz. Ya da Kızlarağa Hanı’nda Türk kahvesi yapması öğretilip kendi kahvesini yapar ve içer. Giderken de yanında kahve götürür. Hem turist yeni bir şey öğrenmiş olur hem de esnafımız bu işten para kazanır” dedi. 

Kuşadası radarda

Dernek olarak Çarşı’ya bir düzen ve disiplin getirmek için de çaba verdiklerinin altını çizen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Maalesef bazen gelen turist adeta kim kaparsa onun elinde kalıyor. Ayrıca fiyat konusunda da turiste yönelik farklı talepte bulunulabiliyor. Bizim önce empati kurup ona göre hareket etmeyi, ahlaklı olmayı ve ahilik anlayışına uygun davranmayı sağlamamız şart. Geçen hafta 12 otobüs dolusu turisti Çarşı’ya getirmiştik. Her pazartesi bu turistler geliyor ve sayı sürekli artıyor. İzmir limanından inip Efes ve Kuşadası’na giden turistlerin yerine bizim de niyetimiz Kuşadası’na gelen turistleri bir şekilde Kemeraltı’na getirebilmek” şeklinde konuştu.  

500 yıllık hamam

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen tarihi Namazgâh Hamamı, kadın istihdamına katkı sağlamak için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından işletiliyor. Dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edilen İzmir'in “Sakin Mahalle” projesi kapsamında 500 yıllık tarihi Namazgâh Hamamı haftanın 6 günü kadınlara hizmet verecek. Türk hamamında cilt bakımı, kahve masajı, kese ve köpük hizmeti de veriliyor.

Kaynak: Murat Ervin