Okyanus koruma aktivistleri, yapılan analizler sonucunda her örnekte yüksek seviyelerde cıva bulunmasının ardından konserve ton balığının hastaneler, okul kantinleri, bakım evleri ve doğum servislerinde yasaklanması için çağrıda bulundu.
Tamamında bulunuyor
Fransız çevre koruma kuruluşu Bloom ve tüketici haklarını savunan Foodwatch tarafından gerçekleştirilen incelemeler, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya’daki 148 konserve ton balığı örneğinde yüksek cıva seviyeleri tespit etti. Araştırma sonucunda ürünlerin tamamının cıva içerdiği ve %57’sinin kilogram başına 0,3 mg sınırını aştığı ortaya kondu.
"Benzeri görülmemiş ölçekte bir sağlık krizi"
Foodwatch bu durumu “benzeri görülmemiş ölçekte bir sağlık krizi” olarak nitelendirirken, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Aktivistler, ton balığı endüstrisini, ekonomik çıkarları halk sağlığının önünde tutmakla ve Avrupa’daki milyonlarca tüketicinin sağlığını tehlikeye atmakla suçladı. Ton balığına dair cıva sınırlarının yıllardır diğer balık türlerinden üç kat daha yüksek belirlendiğini ve bunun sağlık açısından mantıklı bir dayanağı olmadığını belirtti.
Foodwatch Fransa CEO'su Karine Jacquemart, "Tabağımızda bulduğumuz bu yüksek risk halk sağlığı açısından ciddiye alınmalıdır," diyerek tüketicileri uyardı.
Fransız işleme sektörünü temsil eden Konserve Gıda Endüstrileri Federasyonu ise, konserve ton balığının güvenli olduğunu ve Fransız ve Avrupa düzenlemelerine uygun olarak üretildiğini belirterek, ton balığının dengeli beslenmenin bir parçası olarak tavsiye edildiğini ifade etti.
Risk yüksek
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), cıvanın insan sağlığı için asbest ve arsenik kadar tehlikeli olduğunu ve küçük miktarlarda dahi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. WHO, cıvanın sinir, sindirim ve bağışıklık sistemleri ile akciğerler, böbrekler, cilt ve gözlerde toksik etkiler oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle metil cıva, besin zincirinde yaygın olarak bulunan ve kanser riski taşıyan bir form olarak tanımlanıyor.