Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan işletmelerin banka veya kredi kartıyla ödeme kabul etmesi zorunluluğunu bir kez daha vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yürüttüğü denetimlerde, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik cezai işlemler başlatıldığı açıklandı.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Yeni Adımlar

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede birçok uygulamanın devreye alındığını belirterek, işletmelerin banka kartı ve kredi kartıyla ödeme imkanı sunan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması gerektiğini hatırlattı. Bu yeni cihazlar, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişi tek bir belge olarak çıkararak, kayıt dışı satışları önlemeyi amaçlıyor.

Şimşek, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihazlar kullanarak banka kartı ödemesini reddettiğini ve bu duruma karşı harekete geçtiklerini söyledi. Geçen yıl sonunda yayınlanan bir tebliğ ile tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmasının zorunlu hale getirildiğini vurguladı.

Kart Kabul Etmeyenlere Usulsüzlük Cezası

Bakan Şimşek, yeni düzenlemeyle birlikte artık perakende ticaret yapan her esnafın yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının şart olduğunu ifade etti. GİB tarafından yapılan denetimlerde bu zorunluluğa uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezaları kesilmeye başlandığını açıkladı.

Şimşek, bazı işletmelerin bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek kredi kartıyla yapılan ödemelerde tüketiciden ekstra ücret talep ettiğini belirterek, bu farkların banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkat çekti. "Komisyon farkını vatandaştan talep etmemeleri önemli" diyen Şimşek, bankalar arasındaki komisyon oranlarının farklılık gösterebildiğini ve son dönemde bazı bankaların komisyon oranlarının %2’nin altına düştüğünü söyledi.

Yüksek Fark Talep Eden İşletmelere İhbar Hakkı

Bakan Şimşek, vatandaşların kendilerinden yüksek fark talep eden ya da kartla ödeme kabul etmeyen işletmeleri, GİB’e ihbar edebileceğini belirtti. Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ve Whatsapp gibi kanallar aracılığıyla ihbarda bulunulabileceğini ifade eden Şimşek, bu ihbarlar sonrasında denetimlerin yapılarak cezai işlemlerin uygulandığını söyledi.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Ağır Yaptırımlar

GİB, mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alma zorunluluğuna rağmen, yalnızca POS cihazı temin eden banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesiyor. Şimşek, bu ceza tutarının kanun değişikliğiyle 200 bin liraya yükseltildiğini, her bir ihlal tespiti için bu cezanın uygulanacağını belirtti.

Bakanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar göndererek, hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini talep etti. Şimşek, bu düzenleme ile birlikte kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla adımlar attıklarını ve vergide adaletin sağlanması için çalışmaların derinleştirildiğini ifade etti.

Bakanlığın kararlılığı ve GİB’in sıkı denetimleriyle, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir aşama kaydedilmesi bekleniyor. 1 Temmuz 2024 itibarıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmayan ve kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik yaptırımların devam edeceği, vatandaşların da bilinçli bir şekilde bu sürece katkıda bulunması gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ