Yeni eğitim ve öğretim yılında 1.6 milyon üniversiteli gencin faydalandığı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredileri lisans öğrencileri için 2 bin, yüksek lisans öğrencileri için 4 bin, doktora öğrencileri için de 6 bin liraya çıkarılmıştı. İş bulamayan, kirasını ödeyemeyen, ders kitabını bile alamayan öğrenciler bu kredileri ödemekte zorlanınca aylık yüzde 4,5 oranında faiz işletilmeye başlandı. Ödenmemiş her ay için yüksek faiz ücretlerinin borç olarak yansıtıldığını kaydeden gençler, bu borçların silinmesini istiyor. Öğrenciler, 2022 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, öğrenci kredi borçlarının faizleri ve enflasyon farklarının silinmesini de içerdiğine dikkat çekerek, “Buna göre öğrenim kredisi alanların borcunun, borç verilen miktar ile sınırlandırıldığı belirtilmişti. Ancak öğrenim kredisini ödeyen gençlerin ödeyemediği aylık ücretlerine faiz işlemeye devam ediyor” şeklinde konuştu. 

“3 ayda 2 bin TL faiz”

Erciyes Üniversitesi öğrencisi olan A.D. öğrenim kredisi borcunu düzenli ödemesine rağmen birkaç aylık yaşanan gecikmede borcuna yüksek miktarda faiz işlediğini söyledi. Çalışmadığı için ödemelerde zorlandığını belirten A.D. “KYK borcumu düzenli olarak ödüyorum. Ancak işten çıktığım için 3 aydır zamanında ödeyememiştim. Hemen faiz bindirmişler. En son kalan borcum 6 bin 600 TL idi. Ödemek için bugün baktığımda ise 8 bin 200 TL’ye yükseldiğini gördüm. Biz bu paraları keyiften almadık. Okuyabilmek için aldık. Özel bankalar bu kadar yüksek faizler işletmiyor. Bu nasıl bir vicdansızlık? Ülkede iş yok, üniversite mezunları çalışamıyor. Sen bir de verdiğin azıcık parayı faiziyle geri istiyorsun. İnsaf!” ifadelerini kullandı. 

“İşim yok ki ödeyeyim”

Mezun olalı 6 yıl olan ancak iş bulamadığı için borcunu geciktirdiğini belirten İ.Y. ise, “6 yıl önce üniversiteden mezun oldum ve o zamandan beri doğru dürüst tam zamanlı çalışmam ve maaşım olmadı. Bu yüzden KYK borcumu ödeyemedim. Hali hazırda aldığım KYK ücretini ödeyemezken üzerine 9 bin lira daha faiz eklenmiş. KYK borcunu yapılandırmaya dair herhangi bir uyarı, ihbarname almadım ayrıca bir işim olmadığı için de ödemeye yeltenemedim. Nasıl olur da bu kadar faiz gelir anlamış değilim. Yapılandırma yapanlara ihbarname gelmiş benim ne suçum var? Bana iş vermişler de sanki ben de keyfi ödememişim… Bu yüzden de 9 bin lira fazladan mı istenir hiç? Bunlarda yetmezmiş gibi taksitle ödeme yapılırken yüzde 4.5 faiz her ay eklenecekmiş. Hangi vicdana sığar bu?” diye konuştu. 

Lülüfer Körükmez-1

“Eğitim ticarethane oldu”

Öğrencileri eğitimlerini devam ettirebilmek adına aldığı öğrenim kredilerinin faizi ile geri ödemek zorunda kalmalarının doğru olmadığını belirten Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, öğrencilerin isyanlarında haklı olduklarını söyledi. Körükmez, “Öğrenim kredileri zor durumda olan ve geçinmek için desteğe ihtiyacı olan gençlerimiz için bir fırsat. Ancak bu fırsatın, özellikle de mevcut ekonomide bir ticaret alanına dönüştürülmesi doğru değil. Bu gençler bu kredileri geri ödemekte zorlanıyor. Özellikle faiziyle geri istenen parayı ödemek, geçim sıkıntısı çeken gençlerin belini daha da büküyor. Umuyorum ki kısa zamanda bu çağrıları yanıt bulur” ifadelerini kullandı.

Şerafettin Kılıç

SP’den Meclis’e ‘teklif’

Saadet Partisi, milyonlarca genci ilgilendiren bir kanun teklifini Haziran ayında TBMM’ye verdi. Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç tarafından verilen teklifte, iş bulamayan mezunların KYK borçlarının faizsiz silinmesi, evlendikten sonra çalışmayacak olan gençlerin ise KYK borçlarının kalıcı olarak silinmesi hakkında hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu. Verilen kanun teklifinde ekonominin içine girdiği darboğaz nedeniyle 4 milyondan fazla gencin istihdama dâhil edilemediği vurgulanarak, “Mezun olduktan sonra iş bulamayan gençler için eğitim sürecinde yararlandıkları öğrenim kredisi borçları ciddi bir yük oluşturmaktadır” denildi. 

Kaynak: Alev Hamitoğulları Yılan