Türkiye'nin sevilen komedi sanatçısı Levent Kırca, ardında sayısız eser ve unutulmaz performanslar bırakarak hayata veda etmişti. Levent Kırca kimdir ve neden öldü soruları, halen birçok kişinin aklında. Kırca'nın yaşamı boyunca üstlendiği roller ve projeleri kadar, onun ölümüne neden olan sağlık sorunları ve yaşamının son dönemlerindeki olaylar da dikkat çekiyor. Peki, Levent Kırca kimdir? Levent Kırca neden öldü? İşte detaylar...

Levent Kırca kimdir?

Zeki Levent Kırca (28 Eylül 1950, Samsun - 12 Ekim 2015, İstanbul), Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Aydınlık gazetesinde yazarlık yapmış ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Sanatçının dört çocuğu vardır; ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar'dandır. 1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nin Kültür Bakanlığı'nın önerisiyle Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş, ancak bu unvan 62. Türkiye Hükûmeti tarafından geri alınmıştır.

Hayatı

Zeki Levent Kırca, 28 Eylül 1950'de Samsun'da öğretmen Bahriye Kırca ile ressam Mehmet Kırca'nın ikinci çocuğu olarak doğdu. Çocukluk yıllarında annesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Lise yıllarında tiyatro ile tanıştı ve ilk kez 1965'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştıktan sonra İstanbul'a yerleşti.

Televizyon yapımcısı olarak "Nasreddin Hoca", "Oyun Treni", "Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?", "Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?", "Sağlık Olsun!", "Ne Olur Ne Olmaz?" gibi dizilere imza attı. 1978'de "Taşı Toprağı Altın Şehir" adlı filmle sinemaya adım attı. "Ne Olacak Şimdi?" ve "Mavi Muammer" adlı filmlerde rol aldı. "Hodri Meydan Topluluğu" adlı tiyatro grubunu kurdu ve eski eşi Oya Başar ile birlikte "Güzel ve Çirkin" ve "Sefiller" adlı oyunları sergiledi. Ünlü televizyon programı "Olacak O Kadar"ı 22 yıl boyunca hazırlayıp sundu. İlk sinema yönetmenliğini "Son" adlı filmle yaptı, ardından "Şeytan Bunun Neresinde" adlı filmi yönetti.

1998'de, Işılay Saygın'ın bir demecindeki ifadeleri nedeniyle "Olacak O Kadar" programında yaptığı espri yüzünden dava açıldı ve RTÜK tarafından Kanal D bir günlüğüne kapatıldı. Bu durumu protesto eden Kırca, açlık grevine başladı ve Deniz Baykal'ın konuyu Meclis'e taşıyacağına söz vermesi üzerine grevi sonlandırdı.

2000 yılında mahkeme, esprilerinde Saygın'ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Kırca'yı tazminat ödemeye mahkûm etti. 1998'de aldığı Devlet Sanatçısı unvanı, Nisan 2015'te geri alındı. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli bulunan nadir Türk sanatçılardandır. 2011'de "Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas" adlı komedi dizisinde rol aldı ancak dizi dört bölüm sürdü.

Oyunculuk Dışı Kariyeri

Levent Kırca, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı. 2009 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti'den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday oldu ancak kazanamadı. 2010 anayasa değişikliği referandumunda "Hayır" oyu vereceğini açıkladı. 2011'den itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, 2013'te Ulusal Kanal genel müdürlüğü ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerini üstlendi. 2014 yerel seçimlerinde İşçi Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu ve 8. sırada yer aldı.

Levent Kırca neden öldü?

2015 yılında karaciğer kanserine yakalanan Levent Kırca, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kemoterapi tedavisi görüyordu. 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40'ta hayatını kaybetti. Cenazesi, 13 Ekim 2015 tarihinde Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ