Prostat kanseri tedavisinde umut vadeden Lutesyum-177 PSMA tedavisi, kemoterapi gibi geleneksel yöntemlere yanıt vermeyen hastalar için alternatif bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Nesrin Aslan İlkmen, bu tedavinin özellikle ileri evre ve sistemik tedavilere dirençli prostat kanserli hastalarda başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Dr. İlkmen, bu tedavinin kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunduğunu ve prostat kanserinde önemli bir yenilik olarak öne çıktığını ifade etti.

15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Nusret Can Çilesiz, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Erken evrelerde belirti vermeyen bu kanser türünün, ilerleyen aşamalarda idrarda zorluk, kanama, kemik ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtti. Prostat kanserinden korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kilo kontrolünün önemine dikkat çeken Doç. Dr. Çilesiz, özellikle 50 yaş üstü erkeklerin düzenli PSA testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Dr. Nesrin Aslan İlkmen, prostat kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi gibi geleneksel yöntemlerin yanında, Lutesyum-177 PSMA tedavisinin de yeni bir umut kapısı olduğunu ifade etti. İlkmen, bu tedavinin, prostat kanseri hücrelerinde yüksek oranda bulunan PSMA molekülüne radyoaktif bir izotop bağlayarak, kanserli hücreleri hedef aldığını ve böylece sağlıklı hücrelere zarar vermediğini belirtti. Ayrıca, tedavi sürecinde hastaların PET/BT taraması yapılarak uygun olup olmadıklarının değerlendirildiğini ve tedavinin 6-8 hafta aralıklarla uygulandığını söyledi.

Lutesyum-177 PSMA tedavisinin hedefe yönelik bir yöntem olması nedeniyle diğer sistemik tedavilere göre daha az yan etkiye sahip olduğunu ve hastalar tarafından daha iyi tolere edildiğini belirten Dr. İlkmen, bu tedavinin özellikle metastaz yapmış prostat kanseri vakalarında umut verici bir seçenek olduğunu dile getirdi.

Muhabir: Özge Uğulu