Video Haber

Manisa'da aşılanan menengiç ağaçlarında Antep fıstığı hasadı başladı

Manisa'nın Demirci ilçesinde aşılanan menengiç ağaçlarından elde edilen Antep fıstığında, bu yıl 270 ton üretim bekleniyor. Demirci Ziraat Odası öncülüğünde yaklaşık 4 bin 500 dekarlık alandaki menengiç (çitlembik) ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilen Antep fıstığında hasat sezonu başladı

Abone Ol

Manisa'nın Demirci ilçesinde, aşılanmış menengiç ağaçlarından elde edilen Antep fıstığı hasat sezonu açıldı. Demirci Ziraat Odası'nın öncülüğünde, yaklaşık 4 bin 500 dekarlık alanda gerçekleştirilen aşılama çalışmaları sonucu bu yıl 270 ton Antep fıstığı üretimi bekleniyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçede Antep fıstığı üretiminin her geçen yıl arttığını belirterek, bu yılki rekolte hedefinin 270 ton olduğunu ifade etti. Karakaya, İmrenler, Kulalar Sevinçler, Hoşçalar, Yiğitler ve Köylüce mahalleleri başta olmak üzere toplamda 25 kırsal bölgede Antep fıstığı üretimi yapıldığını vurguladı. Ayrıca, ilçede üretilen paşa Antep fıstığının kuruyemişçiler tarafından oldukça rağbet gördüğünü söyledi.

Yiğitler Mahallesi'nde 20 yıldır fıstık üreticiliği yapan İsmail Akbulut, hasat sezonunun başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, fıstık üretim sürecini şöyle anlattı: "Ağustos ayının sonunda hasada başlıyoruz. Topladığımız fıstıkları makineyle kabuğundan ayırdıktan sonra suya atıyoruz. Boş olanları ayırdıktan sonra dolu olanları gölgede kurutuyoruz. Bu yıl fıstığın kilogramı 300 liradan satılıyor."

Yiğitler Mahalle Muhtarı Hayrettin Karakaya da mahallede yılda ortalama 20 ton fıstık üretildiğini belirtti. Karakaya, "Mahallemizde ürünler toplandıktan sonra eylül ayı sonunda Gaziantep'ten alıcılar gelir ve mahallemizde bir pazar kurulur. Üreticilerimiz, fıstıklarını burada satar. Üretilen fıstıkların kalitesi Gaziantep'teki ile aynı seviyede. Paşa fıstığı denilen tür yoğun olarak üretiliyor, kalanlar ise baklava yapımında kullanılmak üzere alınıyor." dedi.

Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Demirci'nin kırsal bölgelerinde Antep fıstığı üreticileri, ürünlerini toplamak ve kurutmak için yoğun bir mesai harcıyor. Bu yıl elde edilen yüksek rekolte, hem yerel ekonomiye hem de bölge tarımına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.