Son dönemde internet platformlarında nostaljik ev eşyalarının fahiş fiyatlarla satışa sunulması, uzmanların ve antika satıcılarının tepkisini çekiyor. Bu ürünlerin genelde antika değerinden uzak olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Antika Olmak İçin Belirli Kriterler Gerekir
Antikacı Tülay Feza, internette yüksek fiyatlarla satılan fincan ve perdelerin değerlerinin abartıldığını ifade etti. Bu ürünlerin çoğunun 30-40 yıl öncesine ait ve hemen her evde bulunan eşyalar olduğuna dikkat çeken Feza, "Bir sentetik kumaş milyonlarca lira eder mi? Antika olması için belirli kıstaslar var. Bekletilen, beklemiş ürün antika olamaz" dedi.
Feza, piyasada görülen astronomik fiyatların gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, nostalji tutkusunun manipüle edilmesinin doğru olmadığını dile getirdi.
Herkes Kıymetli Olduğunu Zannediyor
Antika eşya satıcısı Filiz Sertay da internet platformlarında satışa sunulan nostaljik ürünlerin fiyatlarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Özellikle fincanların ve perdelerin, aile büyüklerinden kalan sıradan ürünler olduğunu söyleyen Sertay, şu bilgileri paylaştı:
"Fincanların ABD ve Meksika üretimi olduğunu biliyoruz. Ben bu ürünlerin kahve boyu olanlarına 800-900 lira arasında bir fiyat veriyorum. Meksika malı olanların satış fiyatı ise 1000 lira. Ama internette yazılan rakamlar gerçekten astronomik."
Sertay, antikacılarda değerli Avrupa ve Rus el yapımı ürünlerin makul fiyatlara satıldığını, ancak internet satışlarındaki rakamların bu ürünlere kıyasla bile çok yüksek olduğunu söyledi.
"30-40 Senelik Perdenin Maddi Değeri Yoktur"
Antika ve eski eşya satıcısı Mehmet Özdemir, 30-40 yıllık perdelerin veya fincanların antika olamayacağını belirterek, bu ürünlerin ticari bir değer taşımadığını söyledi. Özdemir, "Antika olması için ürünün nadir bulunması ve 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olması gerekir. Piyasada bolca bulunan bu eşyalar, antika ile alakalı değildir" dedi.
Dolandırıcılık Riski Artıyor
Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal ise bu tür ürünlerin aşırı yüksek fiyatlarla satışa çıkarılmasının tüketiciler için risk oluşturduğunu ifade etti. Koçal, şu önerilerde bulundu:
Ürünleri satın almadan önce mutlaka fiziki olarak görmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.
Farklı platformlardaki fiyatlar karşılaştırılarak gerçek değer araştırılmalıdır.
Aşırı yüksek fiyat tekliflerinden şüphelenilmeli, yalnızca güvenilir platformlardan alışveriş yapılmalıdır.
Koçal, nostalji tutkusunun satıcılar tarafından suistimal edilmemesi gerektiğini belirterek, duygusal bağların tüketiciyi aldatıcı fiyatlara yönlendirmemesi için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Uzmanlardan Vatandaşlara Çağrı
Uzmanlar, nostalji ve koleksiyon tutkusunun doğru yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Vatandaşların, evlerindeki eski eşyaların antika olmadığını bilerek hareket etmesi, ürünlerin gerçek değerini öğrenmeden satışı ya da alışverişi gerçekleştirmemesi gerektiği ifade ediliyor.
Yüksek fiyatlı nostaljik ürünlere temkinli yaklaşılması gerektiğini belirten uzmanlar, "Nostaljik eşyaların antika olmadığını anlamak için bir uzmana danışın ve fiyat karşılaştırması yapmadan alışveriş yapmayın" diyerek vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.