Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeniden acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen viral bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, bu tehlikeli virüsün yayılma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaş Yolları
Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği virüsünün insanlara bulaşmasının birçok yolu olduğuna dikkat çekti. Virüsün, vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak veya örtüler aracılığıyla insandan insana geçebileceğini belirtti. Ayrıca, kuluçka süresinin genellikle 6-13 gün arasında olduğunu ancak bu sürenin 5-21 gün arasında değişebileceğini vurguladı. Hasta hayvanların yeterince pişmemiş etleri ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaşın mümkün olduğunu ifade eden Sünbül, cinsel temasın da bir diğer bulaş yolu olduğunu belirtti. Özellikle, uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresinin yüksek risk taşıdığını dile getirdi.

Klasik Çiçek Aşısı Kısmi Koruma Sağlayabilir
Maymun çiçeği hastalığının belirtileri hakkında da bilgilendirme yapan Prof. Dr. Sünbül, ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ve sırt ağrıları, halsizlik ve ciltte döküntünün hastalığın ana belirtileri olduğunu söyledi. Döküntünün, genellikle ateşten 1-3 gün sonra başladığını ve daha çok yüz, avuç içi ve ayaklarda yoğunlaştığını ifade etti. Döküntünün deriden kabarık veya düz olabileceğini, içi berrak ya da sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde görülebileceğini belirtti. Bu belirtilerin genellikle 2-4 hafta sürdüğünü ve kendiliğinden geçtiğini söyleyen Sünbül, hastalık için spesifik bir tedavi yöntemi olmadığını, daha çok semptomlara yönelik tedavi uygulandığını belirtti. Klasik çiçek aşısının, maymun çiçeği hastalığına karşı da kısmen koruma sağlayabileceğini vurgulayan Sünbül, bu nedenle 50 yaş altındaki nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Korunma Yolları: El Hijyenine Dikkat!
Maymun çiçeği hastalığından korunma yollarına da değinen Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak korunmada oldukça önemlidir. Sağlık çalışanlarının eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmaları hayati bir önem taşır. Ayrıca, el hijyenine özen gösterilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak ve ölü hayvanlardan uzak durmak da korunma açısından büyük önem taşır," şeklinde konuştu. Avrupa ülkelerinde hasta kişilerin 21 gün karantinaya alınarak izole edildiğini belirten Sünbül, bu uygulamanın hastalığın yayılmasını engellemede etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Nur Duman