İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi, hastaların tedavi süreçlerinde en doğru kararları almak amacıyla her hafta farklı branşlardan hekimlerin katılımıyla ‘Onkoloji Cerrahi Konseyi’ni düzenliyor. Hastane Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Memiş, bu girişimin amacının, en iyi tedavi uygulamalarını sağlamak olduğunu vurguladı.

Tıpta ikinci görüş

Tıpta "ikinci görüş" olarak adlandırılan uygulama, hastaların mevcut tanı veya tedavi planlarının başka uzmanlar tarafından değerlendirilmesini kapsıyor. Özellikle karmaşık veya uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar için bu süreç oldukça önem taşıyor. İEÜ Medical Point Hastanesi, ikinci görüş sürecine yenilikçi bir yaklaşım getirerek, her hafta düzenlenen Onkoloji Cerrahi Konseyi'nde farklı branşlardaki uzmanları bir araya getiriyor. Prof. Dr. Ahmet Memiş liderliğindeki bu konsey, hastalar için en uygun tedavi kararlarını ortaklaşa almaya odaklanıyor.

Güvenli bir süreç

Konseyin işleyişini aktaran İEÜ Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Şükrü Boylu, hekimlerin, tanısı konmuş vakaları konseye getirdiğini ve diğer branşlarla birlikte değerlendirdiklerini, her branşın, uzmanlık alanı doğrultusunda katkıda bulunduğunu söyledi. Tartışmalar sonucunda hastanın tedavi planının en uygun şekilde belirlendiğini aktaran Prof. Dr. Boylu, acil vakalarda konseyin hemen toplanarak, alınan kararların kayıt altına alındığını, bu sayede hasta ve hekim için güvenli bir süreç sağlandığını ifade etti.

Konseylerin işlevselliği

Prof. Dr. Ahmet Memiş, modern tıpta farklı branşların ortak çalışmasının önemine dikkat çekerek, tıbbi ikinci görüşün, çok kıymetli olduğunu, hiçbir hekimin, 'Her şeyi biliyorum' düşüncesinde olmaması gerektiğini vurguladı. Konseylerin işlevselliğinin, doğru sonuçlara ulaşmayı sağladığını kaydeden Prof. Dr. Memiş, son 30-40 yılda tıpta büyük değişimlerin yaşandığını, birçok alanın birbirine entegre hale geldiğini belirtti. Prof. Dr. Memiş, hastaların tedavi süreçlerinde farklı görüşlerin bir arada tartışılmasının, olası hataların önüne geçtiğini dile getirdi.

Hibrit operasyonlar

Onkoloji Cerrahi Konseyi'nin hem hastalar hem de hekimler için sunduğu avantajları da ifade eden Prof. Dr. Memiş, Tıp Fakültesi Hastanesi olarak, en son bilimsel gelişmeleri takip ettiklerini, minimal invaziv tedavilerle, hastalar için çok daha az travmatik operasyonlar gerçekleştirme imkanına sahip olduklarını işaret etti. Prof. Dr. Memiş, konseylerin sağladığı hibrit operasyonların, daha önce imkansız görülen cerrahilerin gerçekleştirilmesine olanak tanıdığını sözlerine ekledi.

Muhabir: İPEK KIRCA