Sağlık

Meme Kanserine Karşı Kendi Kendine Muayenenin Önemi

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan meme kanserine dair bilgilendirici etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan, her 8 kadından 1’inde görülebilen bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı

Abone Ol

Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan, meme kanserinin dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Dr. Özcan, hastalığın erken evrede teşhis edilmesinin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Her 8 Kadından 1’inde Görülüyor

Dr. Özcan, Dünya genelinde her 8 kadından 1’inde meme kanseri görülebildiğini, bunun oldukça yüksek bir oran olduğunu ve bu nedenle kadınların düzenli tarama programlarına katılmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Tarama programlarının etkisi hakkında bilgi veren Özcan, tarama programları sayesinde hastaların yüzde 98’inde erken teşhis sağlanabildiğini belirtti. Erken teşhisin hastalığın kontrol altına alınması açısından büyük bir avantaj sunduğunu da ekledi.

Her Ay Düzenli Kendi Kendine Muayene Yapılmalı

Kadınlara yönelik kendi kendine muayenenin önemine dikkat çeken Dr. Özcan, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılması gerektiğini açıkladı. Meme kanserinin ilk belirtileri arasında memede kitle, şişlik veya meme başında çekilme gibi durumlar bulunduğunu, bu belirtiler ortaya çıkmadan da muayene yapmanın öneminin büyük olduğunu açıkladı.

Tarama Programları Hayat Kurtarıyor

Özcan, Türkiye’de uygulanan tarama programları hakkında bilgi vererek ülkemizde KETEM başta olmak üzere, yılda bir hekim muayenesi, bir ya da iki yılda bir yapılan mamografi taramalarının önerildiğini belirtti. Kendi kendine elle yapılan muayeneler de bu programların bir parçası olarak kabul edildiğini ekledi.

Erken Evrede Tedavi ile Tam İyileşme Mümkün

Erken teşhisin tedavi sürecine sağladığı katkıyı aktaran Dr. Özcan, erken evrede teşhis edilen meme kanseri vakalarında, cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi tedavileri ile tam iyileşme sağlanabileceğini belirtti. Bu tedavi yöntemleri sayesinde hastaların hastalıksız bir ömür geçirmelerinin mümkün olacağını ekledi. Ancak bazı hastaların maalesef ileri evrede başvurduğunu belirtti. Hedefe yönelik tedavilerle yaşam kalitesi ve süresini artırmak mümkün olduğunu belirten Özcan, Metastatik evrede dahi, tedavi ile hastalığı kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzm. Dr. Özcan’ın açıklamaları, meme kanserinin önlenmesi ve tedavisinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.