Sağlık

Mesane tümörü erkeklerde, kadınlardan daha fazla görünüyor

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, mesane tümörünün erkeklerde kadınlara kıyasla üç ila dört kat daha sık görüldüğünü ve bu hastalığın yaş ortalamasının düştüğünü açıkladı. Özdemir, sigara kullanımının ve sigara içilen ortamlarda bulunmanın mesane tümörünün genç yaşlara inmesindeki en büyük etkenler olduğunu belirtti

Abone Ol

Prof. Dr. Özdemir, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde daha yaygın olarak gözlemlenen mesane tümörünün, artan sigara kullanımı ve diğer çevresel faktörler nedeniyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başlandığını ifade etti. Sigara kullanımının, mesane tümörünün oluşumuna neredeyse yüzde 50 oranında etki ettiğini vurgulayan Özdemir, sigara içilen ortamlarda bulunmanın da bu riski artırdığını belirtti.

Mesane tümörünün belirtileri arasında sık idrara çıkma, kasık ağrısı, acil idrar yapma ihtiyacı, idrarda kan pıhtısı, sırt ağrısı, kilo kaybı ve halsizlik yer aldığını söyleyen Özdemir, 16 yaşındaki çocuklarda bu belirtilerin ortaya çıkmasının, sigara kullanımının etkisiyle bağlantılı olduğunu ifade etti. Özdemir, sigara içmenin yanı sıra çevresel faktörlerin de bu hastalığı tetiklediğini ve sigara içilen ortamlarda pasif içicilik durumunun da riski artırdığını belirtti.

Günümüzde tüketilen işlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri içeren yağların da mesane tümörünü tetikleyebileceğine dikkat çeken Özdemir, özellikle pamuk yağı ve palmiye yağı karıştırılarak elde edilen zeytinyağlarının sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Bu tür yağların pankreas iltihabı, pankreas kanseri ve diyabet gibi hastalıkların yanı sıra mesane kanserini de tetikleyebileceğini ifade etti. Özdemir, zeytinyağlarının organik olmasının ve palmiye yağı veya pamuk yağı gibi yağlarla karıştırılmamasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, marketlerde satılan düşük fiyatlı zeytinyağlarının kimyasal işlem görmüş olabileceği ve bu yağların sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Özdemir, mesane tümörünün en yaygın belirtisinin idrardan gelen kan olduğunu ve bu belirtiyle karşılaşan kişilerin derhal bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Diğer belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, sık idrara çıkma isteği ve idrar yaparken acı hissi bulunduğunu belirten Özdemir, erken tanı ve tedavinin önemini vurguladı.