Güncel

Milan Kundera öldü mü? Milan Kundera kimdir? Milan Kundera kitapları

Çağdaş edebiyatın dev ismi, Çek asıllı Fransız yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Peki Milan Kundera kimdir, Milan Kundera kitapları nelerdir işte tüm detaylar

Abone Ol

Milan Kundera, Türkçeye çevrilen "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği", "Ölümsüzlük", "Bilmemek" gibi eserleri ile tanınıyordu. Aslen Çekoslavakya'da dünyaya gelen ve sonrasında Fransız vatandaşlığına geçen Kundera, varoluşçu edebiyatın en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Kundera'nın övgü kazandığı yaratıcı ve eşsiz betimlemeleri, gündelik hayatın dünyevi gerçekliği ile fikirlerin gösterişli dünyası arasında gidip gelen karmaşık temaları ve karakterleri anlatır.

Bir Edebiyat Devi: Kimdi Milan Kundera?

1929 yılında Çekoslavakya'nın Brno şehrinde dünyaya gelen Kundera, 1968'deki Sovyet işgaline karşı çıktığı için vatandaşlıktan çıkarıldı ve 1975'te Fransa'ya göç etti. Küçük yaşta piyano çalmayı öğrenen Kundera, tüm eserlerinde müziği belirleyici bir unsur olarak kullanmayı tercih etmiştir.

Kundera, 1945 yılında lise öğrencisiyken, Rus şair Vladimir Mayakovski'nin bir şiirini tercüme etmiş ve şiir yazmaya başlamıştı. Lise eğitimini 1948 yılında Brünn'de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde edebiyat ve estetik üzerine eğitim aldı. Ancak politik baskı nedeniyle çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.

II. Dünya Savaşı'nın ardından Komünist Parti'ye üye olan Kundera, 1948 ve 1976 yıllarında iki kez partiden ihraç edildi. İlk ihraç sürecini bir şaka olarak algılayan Kundera, bu deneyimini anlattığı kitabına "Şaka" adını verdi.

Vatandaşlığı 40 Yıl Sonra İade Edildi

1968'deki Rus işgalinden sonra Prag Müzik ve Sanatlar Akademisi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, Fransa'ya göç etti ve 1981 yılında Fransız vatandaşı oldu. 1979 yılında "Gülüşün ve Unutuşun" kitabını yayınlayan Kundera, bu eseri nedeniyle Çekoslovak hükümeti tarafından vatandaşlıktan çıkarıldı. 2019 yılında, uzun bir süre sonra, Kundera'ya vatandaşlığı iade edildi.

1980 yılında Gabriel Garcia Marquez'in aldığı Commonwealth Ödülü'nü, 1981 yılında Tennessee Williams'la paylaştı. Kundera'nın en çok tanınan eseri "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği", 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. 1983 yılında Michigan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı alan Kundera, 1985 yılında Kudüs Ödülü'ne layık görüldü.

Varoluşçuluğun son temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Kundera'nın son eseri "Bir Buluşma", 2009 yılında yayınlandı ve 2010 yılında Türkçeye çevrildi.