Muğla, verimli topraklarıyla Türkiye'nin önde gelen tarım şehirlerinden biri olarak, üreticilerine her alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde kooperatifçiliği yaygınlaştırma adına önemli bir adım atıyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla ve halkla doğrudan iletişim kurarak gerçekleştirilen kahvehane toplantıları, üreticilerin iş gücünü ve gelirini artırmayı hedefliyor. Bu buluşmalar, kooperatifleşmenin ve markalaşmanın önemini vurgulayan bir dizi bilgilendirme toplantısıyla devam ediyor.

Talepler ele alındı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan kırsal mahallelerde başlattığı bu önemli projeyi ilk olarak Yatağan ilçesi Akgedik, Konak ve Yeniköy mahallelerinde hayata geçirdi. Mahallelerdeki kadın muhtarların kooperatif kurulması için gösterdikleri talepler, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından dikkate alınarak yerinde çözüme kavuşturuluyor. Toplantılar, mahalle kahvehanelerinde gerçekleştiriliyor ve üreticilere kooperatifçilikle ilgili temel bilgiler, mevzuatlar, kuruluş aşamaları ve yapılması gerekenler anlatılıyor.

Güçbirliği çalışmaları anlatıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin bilgilendirme toplantıları, Bozüyük-Kapubağ-Gökpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin talebi üzerine, köy kahvesinde yapılan toplantılarla devam etti. Bu toplantıda süt ve süt ürünlerinin geliştirilmesi, markalaşma, üretimhane konuları ve diğer kooperatiflerin çalışma esasları ele alındı. Ayrıca, Muğla Tarım Güçbirliği Kooperatifi çatısı altında yapılan iş birlikleri ve satın alma, satış, pazarlama gibi önemli konularda tecrübeler paylaşıldı.

Bu bilgilendirme toplantıları Seydikemer ve Fethiye ilçelerinde de devam ederken, Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 13 ilçede köy kahvehanelerinde yapılacak olan toplantılara devam edecek.

Üreten köylü milletin efendisi olacak

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, tarımın başkenti olan Muğla'nın üreticiye verdiği desteği her geçen gün artırmaya devam ettiklerini belirtti. Başkan Aras, Muğla'nın, Ege ve Akdeniz’e kıyısı olan ve eşsiz bir coğrafyaya sahip bir tarım şehri olduğunu kaydederek, üreten köylüyle büyüyen toprakların kıymetini bilmek için birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Fidan desteklemelerinden yerel tohuma, sulama kanallarından meyve-sebze kurutma tesislerine kadar pek çok alanda üreticilere destek verdiklerini aktaran Başkan Aras, şimdi ise kooperatifleşmenin ve markalaşmanın önemini vurguladıklarını ifade etti. 13 ilçede sürecek olan buluşmalarla, üreticilerle yüz yüze görüşerek, onların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Aras, üreten köylünün, tekrar milletin efendisi olacağını dile getirdi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu