Muğla, bu yılın ilk dokuz ayında kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen 71 bin 461 ton balık ihraç ederek 472 milyon dolar gelir elde etti. Türkiye'nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Muğla, her geçen yıl artan üretim miktarı ve ihracat hacmiyle dikkat çekiyor.
Kent merkezi ve ilçelerdeki tesislerde üretilen balıklar, fileli kepçeler yardımıyla alınarak işlenmek üzere başka tesislere taşınıyor. Temizlenen balıklar, fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor. Balık ürünleri, iç pazarın yanı sıra ABD, Rusya ve Japonya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Muğla Su Ürünleri Üretiminde Türkiye'de İlk Sırada
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini, toplam ihracatının ise yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini belirtti. Saylak, "Kentimiz, su ürünleri üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Çiftliklerimizde her türlü kontrol yapılarak yetiştirilen balıklar, deniz suyundan arındırıldıktan sonra ihracat için paketlemeye geçiyor." dedi.
Çeşitli Balık Türleri ve Artan Katma Değer
Saylak, AB normlarına uygun çipura ve levrek başta olmak üzere pek çok balık türünü yetiştirdiklerini ve dünyanın birçok ülkesine balık ihracatı yaptıklarını vurguladı. Üretimin büyük bir kısmını alabalık, levrek ve çipuranın oluşturduğunu belirten Saylak, minekop, sarıağız, midye ve diğer su ürünlerinin de üretildiğini ifade etti.
Bu yıl farklı bir pazarlama stratejisi benimsediklerini söyleyen Saylak, "Geçmişte firmalarımız, çok balık satıp az döviz alırken, bu yıl 71 bin ton balık ihraç ederek aynı dövizi elde ettik. Bu, ürünümüzün katma değerini artırmak anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
İstihdam ve Ekonomik Büyüme
Muğla'nın sadece deniz kültür balıklarında değil, iç sularda alabalık ve Türk somonu yetiştiriciliğinde de geniş bir kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Saylak, "Ülkedeki yavru balıkların yüzde 65'ini buradaki kuluçkahanelerde üretiyoruz." dedi.
Ayrıca Muğla'nın olta balıkçılığı turizminde de önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Saylak, doğru pazarlama yöntemleriyle sektörü her zaman ayakta tutmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Sektörde yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Saylak, balık üretiminin yanı sıra dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar ve nakliye firmalarında çalışan işçilerle sektörün her geçen gün büyüdüğünü sözlerine ekledi.
Muğla'nın kültür balıkçılığı sektörü, sağladığı ekonomik katkı ve istihdam olanaklarıyla Türkiye için stratejik bir öneme sahip olmaya devam ediyor.