Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde yaptığı öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağına dair açıklamasının ardından herhangi bir gelişme olmadığını belirten atama bekleyen öğretmenler, verilen sözlerin tutulması için çağrıda bulundu. “Mülakat Mücadelesi Öğretmenleri” adıyla sosyal medyada haklarını aramaya çalışan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarına göre ise KPSS sonrası gerçekleştirilen mülakatlarda etkili olan puanın yüzde 100’den yüzde 50’ye düşürülmesinin hiçbir amaca hizmet etmediğini, etkisi azaltılan bir sınavın gereksiz olduğunu dile getirdi. Mülakata karşı olduklarını vurgulayan Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan ise, bir öğretmenin, aldığı eğitim ile birlikte gerekli yetkinliklere ulaştığını, mülakatın amaçsız bir sınav olduğunu söyledi.

Nafiz Ceylan (1)

“Adaletsizlik ve liyakatsizlik ”

Sosyal medyada haklarını arayan Mülakat Mücadelesi Öğretmenleri, 2018 yılından bu yana yapılan mülakat sisteminin, KPSS sınavı sonrası alınan puan açısından hiçbir etkisi olmadığını kaydederken, gelecek dönem için ise mülakatın etkisinin artırılarak, başarı etkisinin sıfırlanmaya çalışılacağını iddia etti. Seçim öncesinde vaat olarak mülakatın kaldırılacağının söylenmesi üzerine sözlerin tutulmamasına tepki gösteren öğretmenler, mülakat eliyle nasıl bir kadro hedeflendiğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Şeffaf bir mülakat mekanizması oluşturmak için çalıştıklarını” söylediğini belirten öğretmenler, “Mülakat sisteminde adaletsizlik, liyakatsizlik hat safhada gerçekleştiriliyor. Biz yıllarca bu işin okulunu kazanıp, okuyup, tüm derslerden başarıyla geçip, mezun oluyoruz. Daha sonra önümüze bir sıralama yapılabilmesi için KPSS sınavı çıkıyor. Bunu da başarıyla geçiyoruz. Üzerine mülakat denen bir sistemi karşımıza çıkarıyorlar. KPSS’den 95 alan bir öğretmen mülakattan kaldığı için atanamıyor. Yıllarca bu iş için dirsek çürüttüğümüze, tüm dersleri başarıyla geçtiğimize mi inanmıyorsunuz? Mülakatta sorulan, öğretmenlikle hiçbir alakası olmayan sorular veya hiçbir öğrencinin olmadığı sınıfta 45 dakika anlatılan bir ders nasıl bizim eğitimciliğimizi belirleyebilir? Mülakat gibi adaletsiz bir sistemin kaldırılması şarttır” dedi.

“Sistemin başarısızlığı”

Mülakat sisteminin Türkiye’nin eğitim sisteminin başarısızlıklarını kanıtlar nitelikte olduğunu vurgulayan öğretmenler, “Öyle bir sistem düşünü ki, bir öğrenciyi üniversiteye kadar 12 yıl okutuyorsunuz. Bir sınava tabi tutuyor ve bir üniversitenin Eğitim Fakültesi’ne yerleştiriyorsunuz. Bu öğrenci öğretmen olabilmek için burada yine 4 yıl dirsek çürütüyor. Mezun olup staj yaptığında bile atanamıyor, yeniden sınava tabi tutuluyor. KPSS’den yeterli puanı alıyor ancak mülakattan düşük puan verildiği için yıllarca atanamıyor. Bu insanlar mesleğini yapabilmek için yıllarca çalışıyor. Öğretmen olabileceklerini kanıtlamak için daha ne yapmamız gerekiyor? Bu durum Türkiye’nin eğitim sistemindeki başarısızlığın vücut bulmuş halidir. Bu ‘Biz üniversitelerimizde bu öğrencileri yetiştiren onlarca öğretmene, KPSS sınavına güvenmiyoruz’ demektir. Sadece kendilerine yakın olanların bir yerlere yerleşmesi için yapılan bir sistemdir, mülakat. Adaletsiz ve liyakatsiz bir sistem..” ifadelerini kullandı. 

2 (23)

“Atama bekliyoruz”

Seçim öncesinde mülakatın kaldırılacağına dair verilen sözlerin tutulmadığını ve mülakata karşı olduklarını vurgulayan Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan ise, “Bir öğretmen, okuduğu fakültede tüm derslerini verip, stajını yapıp mezun olduğunda, eğitimci olmak için gereken yeterliliği kazanmış demektir. KPSS dahil tüm sınavları geçen bir öğretmen, mülakatta sorulan bir soruyu cevaplayamadı diye nasıl öğretmenlik yapamaz damgası yiyebilir? Bu tamamen yandaşların, düşük puan alan yakınlarını bir yerlere yerleştirmek amacıyla yapılan bir hamledir. Bu sisteme net bir şekilde itiraz ediyoruz. Yazılı sınavdan 95 puan alan bir öğretmen mülakattan 50-30 puan aldığı için atanamıyor. O halde yapılan bu yazılı sınavın ne anlamı var. Yıllardır atama bekleyen ve öğretmenliği sözleşmeli veya ücretli yapan öğretmenlerimiz var. Bu insanların haklarının teslim edilmesi gerekiyor. Mülakatın derhal kaldırılması ve yeniden atamaların yapılmasını tüm öğretmenler olarak talep ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Dilek Çakır