Güncel

Müşahit nedir? Müşahit para alır mı?

Kullanıcılar arasında yaygın bir şekilde merak edilen konulardan biri olan Müşahit nedir? Müşahit para alır mı? sorularının cevapları sonunda netlik kazanıyor. Peki, müşahitlik kavramı nedir ve bu işi yapanlar gerçekten para alır mı? İşte tüm detaylar haberimizde

Abone Ol

Son dönemde sosyal medyada ve internet platformlarında sıklıkla gündeme gelen Müşahit nedir? sorusu, birçok kişinin kafasını kurcalıyor. Ayrıca, bu görevi yapanların para alıp almadığı da merak konusu. Artık bu merak edilen konularla ilgili tüm detayları öğrenme zamanı geldi. Müşahit nedir? Müşahit para alır mı? Müşahitlik konusunu aydınlatıyor, detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz...

Müşahit nedir?

Seçim süreçlerinde sandık işlemlerini takip etmek üzere siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler içinden belirlediği oy kullanma, sayım döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye 'gözlemci' veya 'müşahit' denilmektedir.

Müşahit Nasıl Seçilir?

  • Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, birer müşahit gönderebilirler.
  • İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3'üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu Kanunda gösterilen kurullara seçilemezler.
  • Müşahitlerin seçimi için önceden bir liste gönderilmesi gerekmez.
  • Bağımsız aday müşahitleri üçten fazla olursa, ad çekme yöntemiyle sandık başında kalacak üç müşahit belirlenir.

Müşahitin Yasal Hakları: Sandık çevresinde bulunup seçim sürecini gözlemleme yetkisine sahiptirler. Sayım aşamasında parti müşahitleri sayım masası başında yer alabilir ve oy pusulalarını görebilirler. Hesaba katılan ve muteber sayılan oy pusulaları ve diğer belgeler, müşahitlere verilir.

Müşahitin Görevleri Nelerdir?
Müşahitler, ilçe başkanlıklarından aldıkları "Müşahit Belgesi" (Gözlemci Belgesi) ile sandık çevresinde bulunabilirler. Belgenin onaylanmasına gerek yoktur, ancak geçerli bir kimlik belgesiyle ibraz edilmelidir. Sandık kurulu üyeleri ve diğer müşahitler, belgelerin doğruluğunu kontrol etmekle sorumludur.

Müşahit para alır mı?

Gönüllü sandık müşahitliği, demokratik bir sürecin önemli bir parçasıdır ve resmi bir görev değildir. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olan bu faaliyet, seçim sürecinin adil ve şeffaf olmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Ancak, bu gönüllülerin çabaları karşılığında herhangi bir maddi ödeme alması beklenmez.